Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaloge krvi nizke, a razmere še obvladljive

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 02. 2022 / 06:22
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 06:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaloge krvi nizke, a razmere še obvladljive
Za zdaj so dovolj velike zaloge krvi le pri krvni skupini AB+. FOTO: Shutterstock

Zaloge krvi nizke, a razmere še obvladljive

Čeprav so zaloge krvi na spodnji meji, so zaradi dobrega odziva krvodajalcev še obvladljive, pravijo na Zavodu za transfuzijsko medicino.

Kljub temu spodbujajo krvodajalke in krvodajalce, da se odzivajo vabilom Rdečega križa in transfuzijske službe, seveda pa se lahko naročijo tudi sami in se dogovorijo za dan in uro prihoda.

Velike porabe v začetku tedna

Zaloge krvi so se po poročanju STA zaradi velike porabe občutno znižale v začetku tedna. »Imeli smo izjemno situacijo, ko smo npr. za obravnavo samo enega bolnika izdali več kot tretjino dnevne celotne porabe krvi,« so sporočili z zavoda. Za zdravstvene potrebe v Sloveniji na dan potrebujejo od 350 do 400 krvodajalcev. Poraba krvi je ta čas povečana, saj obravnavajo težko bolne bolnike, obenem pa zdravstveni sistem postopno prehaja v normalno delovanje.


Lani 86.000 odvzemov

Lani so v Sloveniji opravili približno 86.000 odvzemov krvi, vseh prijavljenih krvodajalcev pa je bilo okoli 94.000. Med epidemijo so se sicer potrebe po krvi nekoliko znižale. V bolnišnicah so skoraj v enaki meri kot pred epidemijo potekala zdravljenja hematoloških in onkoloških bolnikov, izvajali pa so tudi kardiološke operacije, transplantacije in vsa nujna zdravljenja, so še dodali na Zavodu za transfuzijsko medicino.


Nalaganje
Nazaj na vrh