Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zanimiva darila za papeža

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 01. 03. 2024 / 08:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2024 / 09:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zanimiva darila za papeža
Papež je v dar prejel klečalnik iz lesa begunskega čolna, ki je pred letom dni potonil pred obalo Cutra. FOTO: Vatican Media

Zanimiva darila za papeža

Papež Frančišek od romarjev in obiskovalcev v Vatikanu vedno prejema raznolika darila, od preprostih otroških risb do dragocenih predmetov, ki jih pozneje pogosto prodajo na dražbi in izkupiček namenijo za potrebe najbolj ubogih. Obiskovalci iz Slovenije mu radi podarijo tradicionalno potico …

Po koncu splošne avdience minulo sredo pa je papež prejel klečalnik iz lesa begunskega čolna, ki je pred letom dni potonil pred obalo Cutra. V brodolomu je takrat življenje izgubilo 94 migrantov.

Zamisel za izvirno darilo se je porodila Giulianu Crepaldiju, predsedniku Združenja sv. Vincencija Pavelskega, poroča spletni portal Vatican News. Nesreča v Cutru ga je zelo pretresla, na svoj način je želel izraziti solidarnost in bližino. Vprašanje beguncev je zanj zelo pomembno, saj dela v organizaciji, ki se ukvarja s sprejemanjem in vključevanjem ljudi, zaradi vojne, preganjanja in lakote prisiljenih zapustiti svojo matično državo.

Dar papežu je pospremila obljuba, da bodo iz lesa bark, s katerimi migranti prihajajo na italijansko obalo, izdelali še druge klečalnike in jih podarili italijanskim škofijam.

Klečalnik je izdelal Alireza, iranski begunec, ki ga trenutno gosti Združenje sv. Vincencija Pavelskega. Pri delu se je opiral na risbo Guglielma Zamparellija, sodelavca te človekoljubne organizacije. Alireza je pojasnil, da je bilo oblikovanje klečalnika zanj nekakšno »pričevanje o ljubezni«: na ta način je počastil spomin na ljudi, ki so »izgubili življenje v tej in drugih tragičnih nesrečah«.

Dar papežu je pospremila obljuba, da bodo iz lesa bark, s katerimi migranti prihajajo na italijansko obalo, izdelali še druge klečalnike in jih podarili italijanskim škofijam.

Pastoral so okrasili otroci iz ugandske pokrajine Karamoja. FOTO: Vatican Media

Pastoral iz Ugande

Sredine splošne avdience se je udeležil tudi župnik italijanske župnije Apecchio, don Sauro Profiri: ta je svetemu očetu podaril pastoral, ki so ga okrasili otroci iz ugandske pokrajine Karamoja. Don Sauro, ki že leta sodeluje z neprofitno organizacijo Africa Mission, je za vatikanske medije pojasnil, da so na škofovski palici tri zastave, ugandska, vatikanska in italijanska, kar izpostavlja vez med tremi državami.

»Športni čudež«

V vatikansko dvorano Pavla VI. so prišli tudi mladi afriški migranti, ki so na avdienco s papežem prišli iz južno italijanskega mesta Copertino in so del socialnega programa Rinascita, namenjenega sprejemanju in vključevanju migrantov.

Smo športni, predvsem pa družbeni čudež. In to smo želeli povedati papežu Frančišku, kajti vsi, tudi muslimani, čutimo njegovo bližino v človeških stiskah migrantov in njegov poziv k pravičnosti.

»Smo športni, predvsem pa družbeni čudež. In to smo želeli povedati papežu Frančišku, kajti vsi, tudi muslimani, čutimo njegovo bližino v človeških stiskah migrantov in njegov poziv k pravičnosti,« so povedali za vatikanske medije. V zadnjih treh letih je dober način za sprejemanje migrantov, beguncev in prosilcev za azil postal nogomet.

Nogometno ekipo Rinascita Refugees sestavljajo mladi predvsem iz Senegala in Gambije, pa tudi iz Malija, Slonokoščene obale in drugih afriških držav. FOTO: Vatican Media

Nogometno ekipo Rinascita Refugees sestavljajo mladi predvsem iz Senegala in Gambije, pa tudi iz Malija, Slonokoščene obale in drugih afriških držav. Na ta način se pripadniki različnih kultur, verstev in etničnih skupin srečujejo, spoznavajo in med seboj sklepajo prijateljstva. Skupino so pri splošni avdienci spremljali predsednik Antonio Palma, športni direktor Vincenzo Nobile in trener Hassane Niang Baye, nekdanji nogometaš, ki je prišel iz Senegala in je zdaj kulturni posrednik.

Nogometna ekipa Rinascita Refugees je v sredo popoldne v Rimu odigrala prijateljsko tekmo z ekipo Fratelli tutti, ki jo sestavljajo zaposleni v Vatikanu, duhovniki rimske kurije ter bogoslovci in duhovniki, ki se izobražujejo v papeških kolegijih in na papeških univerzah. Tekmo je organiziral Dikasterij za kulturo in vzgojo.

Nalaganje
Nazaj na vrh