Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zapirajo se planinske poti in plezališča

Za vas piše:
K. C.
Objava: 24. 03. 2020 / 14:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2020 / 07:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zapirajo se planinske poti in plezališča

Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti so zaprti, priporočamo lažje sprehode.

Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti po vsej Sloveniji so zaprti, zato se podajte le na lažje sprehode v bližini doma in upoštevajte priporočila pristojnih, priporoča Planinska zveza Slovenije (PZS). Stik z gorami lahko ohranite s knjigami.


Planinska društva so na pobudo civilne zaščite ali odredbe občin zaprla nekatere planinske poti.

Na voljo je spletna knjižnica S knjigo v gore, v katero PZS vsak dan doda kakšno brezplačno knjižno ali videovsebino oz. članek iz Planinskega vestnika, za pridobivanje planinskega znanja pa je vzpostavljena spletna Mala šola planinstva, kje se lahko naučite narediti planinske vozle ali kakšno drugo veščino za poznejši varnejši obisk gora.

Planinska zveza Slovenije na posebni spletni strani koronavirus.pzs.si ažurno objavlja ukrepe in priporočila v izrednih razmerah. Ljubitelje gora poziva, naj se odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem ter tako še dodatno obremenjujejo reševalcev in medicinskega osebja.

Planinske poti večinoma zaprte, gibanje se bo najverjetneje še bolj omejilo

»Planinske koče po vsej Sloveniji so zaprte, prav tako naravna plezališča, planinska društva so na pobudo civilne zaščite ali odredbe občin zaprla nekatere planinske poti, zato prosimo vse, naj se odločajo le za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila pristojnih,« poudarja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko in opozarja, naj spremljajo javne objave, saj se bo gibanje po vsej verjetnosti v prihodnjih dneh še bolj omejilo.

»Poleg tega obiskovalce gorskega sveta in na splošno narave prosimo, naj ob odgovornem ravnanju drug do drugega ne pozabijo na odgovoren odnos do narave in smeti ne puščajo pri zaprtih planinskih kočah ali na izhodiščih planinskih poti, ampak jih odnesejo domov in tam odložijo v ustrezne zabojnike.«

Zaprti plezalni centri, zapirajo se tudi naravna plezališča

Planinske koče so že prejšnji teden do nadaljnjega zaprle svoja vrata, zato naj se obiskovalci pri njih ne zadržujejo v skupinah, tam ne posedajo na klopcah in otroci naj ne plezajo po igralih. Prav tako so zaprti plezalni centri in telovadnice, planinska zveza pa je ta teden pozvala tudi planinska društva, odseke in druge skrbnike plezališč, ki tega še niso storili, da začasno zaprejo naravna plezališča in tako pomagajo pri zajezitvi epidemije in tveganju nesreč. Planinska društva, njihovi odseki in klubi dosledno upoštevajo priporočila o prekinitvi dejavnosti ter na spletnih straneh objavljajo tudi ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Ob sumu na okužbo s koronavirusom reševanje močno oteženo

Strokovni sodelavec PZS in inštruktor gorskega reševanja Matjaž Šerkezi opozarja, da ob morebitni poškodbi v gorah in sumu na okuženost s koronavirusom posadka helikopterja ne bo odobrila prevoza, gorski reševalci pa morajo ob tem postopati po posebnih predpisanih metodah, s čimer se podaljšata intervencijski čas do ponesrečenca in sam sistem reševanja, prav tako se moramo zavedati, da zdravstveni domovi obratujejo v posebnih pogojih.

S knjigo v gore

Namesto da še dodatno obremenjujejo gorske reševalce, lahko ljubitelji gora preberejo kakšno zgodbo o reševanju - Vladimir Habjan v zbirki kratkih zgodb Čez rob opisuje zahtevne, nevarne in težavne razmere, v katerih pogosto delujejo ti prostovoljci. Mladi planinci lahko osvežijo ali nagradijo svoje znanje ob nalogah iz Planinskega zabavnika in Planinskega zabavnika 2, v katerem jih Urška Stritar, Karmen Usar, Natalija Marovt, Mojca Stritar Kučuk in Emil Pevec uvajajo v gorski svet.


Mala šola planinstva doma ali učenje planinskih vozlov na spletni strani PZS.

Ko moramo ostati doma, bodo za kratkočasenje dobrodošle legendarne zgodbe Rada Kočevarja v knjigi Tista lepa leta in Joža Miheliča v knjigi Vprašaj goro, najmlajše bo v gore popeljala Pravljičarija pod Triglavom Kristine Menih. V spletni knjižnici S knjigo v gore je najti tudi nekaj povezav do gorniških filmov, npr. o Aljaževem stolpu, alpinističnem vzponu na Latok 1 ali himalajskih vrhovih Slovenk, ter do virtualne razstave Korajža je ženskega spola Slovenskega planinskega muzeja. PZS vsak dan doda kakšno brezplačno knjižno ali videovsebino oz. članek iz Planinskega vestnika.

Vir: PZS
Foto: Manca Ogrin

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh