Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zapiski svetnika in teologa

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 09. 04. 2015 / 12:11
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zapiski svetnika in teologa

Zapiski svetnika in teologa

V galeriji Družina smo predstavili zapiske svetega papeža Janeza Pavla II., zbrane v knjigo Ves sem v božjih rokah: Osebni zapiski 1962-2003.

VIDEO PREDSTAVITVE:






V galeriji Družina smo predstavili zapiske svetega papeža Janeza Pavla II., zbrane v knjigo Ves sem v božjih rokah: Osebni zapiski 1962-2003. O papežu in njegovih besedah so spregovorili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, prevajalec Andrej Turk in sestra iz Poljske Grazyna Mech.



Objava papeževih zapiskov pa ni bila preprosta. Že takoj na začetku se je papežev osebni tajnik kardinal Dziwisz znašel pred težko odločitvijo: objaviti ali ne objaviti dveh popisanih rokovnikov. Težava niso bile papeže misli, temveč njegova želja, ki jo je izrazil v oporoki, da se njegove zapiske uniči. A bilo bi škoda, če bi to storili. Nadškof Zore je spomnil, da bi v preteklosti tako lahko ostali tudi brez Frančiškovih življenjepisov, vendar so, tako kot zdaj, prepoznali vrednost in jih ohranili poznejšim rodovom. Želja po uničenju zapiskov je po mnenju Andreja Turka še en znak papeževe ponižnosti.

Iz zapiskov svetega Janeza Pavla II., ki so nastali na duhovnih vajah med letoma 1962 in 2003, srečujemo »teologijo skozi oči svetnika in svetnika skozi teologijo in filozofijo,« je dejal Zore, sicer tudi avtor spremno besede k slovenski izdaji. V duhovnih besedah papeža Janeza Pavla II. je prepoznal, kako ves je bil predan veri in po njej tudi dosledno živel. V služenju Bogu in človeku je združeval različna področja teologije.

Obiskovalci predstavitve knjige Ves sem v Božjih rokah v filmu poljskih ustvarjalcev slišali, da zapiski niso lahko branje, kar je Zore opisal kot počasno stopanje skozi prebrano, »po kapljicah«. Tako bralec preverja sebe pred Bogom. Kot novega ljubljanskega nadškofa so ga posebej nagovorile besede, ki jih je zapisal Karol Wojtyła, ko je postal krakovski nadškof. Na duhovnih vajah se je spraševal, kaj položiti na pateno, kaj prinesti pred Boga kot pastir svojega ljudstva in česa ne. Njegovo umiranje pa je spremljal ves svet in tako je sam sebe položil na pateno pred Kristusa.

Knjiga je polna pripomb, okvirčkov in celo dnevnih redov duhovnih vaj, kar se je Andreju Turku zdelo pomembno ohraniti, saj tako vidimo, kakšen je bil papežev miselni vzorec, prepleten z molitvijo. Nekateri deli so bili zapisani tudi v latinščini. Iz duhovnih vaj in evangelija je črpal duhovno moč,k i ga je bodrila tudi, ko je zbolel, a še vedno ostal papež.



Že leta 1962 je sv. Janez Pavel II. zapisal, da je skupni imenovalec njegovih razmišljanj strnjen v besede »Ves sem v Božjih rokah« ali v poljskem izvirniku »Jestem bardzo w rękach Bożych«, kar bi lahko dobesedno prevedli »zelo sem v Božjih rokah«, kar bi zvenelo nenavadno, a kot je pojasnila sestra Grazyna Mech, je besedna zveza nenavadna tudi v poljščini. Sicer pa se ji branje svetnikovih zapiskov ne zdi tako težko in se mu lahko prepustijo vsi – od preprostega človeka do nadškofa.

Bomo morda kdaj izdali zapiske ljubljanskega nadškofa? Verjetno ne, saj je Stanislav Zore priznal, da svojih razmišljanj ne zapisuje.


Foto: Jože Pavlič


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh