Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaprtost

Za vas piše:
Klemen Križaj
Objava: 25. 08. 2021 / 14:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 15:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaprtost
K. K.

Zaprtost

IZ DOMAČE LEKARNE p. s. AŠIČA

Zaprtost oz. težave z odvajanjem blata so zelo pogoste in lahko prizadenejo prav vse starostne skupine. Poleg trdega, suhega blata zaprtje običajno spremljajo boleče napenjanje, krči v črevesju in neredno odvajanje blata (manj kot trikrat na teden). Raziskave kažejo, da ima z zaprtjem težave približno vsak četrti odrasel, pogosteje prizadene ženske kot moške.

Najpogostejši vzroki za zaprtje so: napačen način prehranjevanja s premajhnim vnosom vlaknin, premalo gibanja in uživanje nezadostne količine tekočine. Zaprtje odpravimo s spremembo prehrane in z redno telesno aktivnostjo. Vlaknine so rastlinskega izvora, so neprebavljive za človeški organizem in so zelo koristne. V črevesju zadržujejo velike količine vode, kar poveča prostornino črevesne vsebine in spodbuja gibanje črevesja. Črevesna vsebina ostane mehka, to pa omogoča preprostejše izločanje blata.

Pri zaprtju si lahko pomagamo tudi z zdravilnimi rastlinami, ki pospešujejo prebavo in odvajanje blata. P. Simon Ašič je pri blažjem zaprtju priporočal pitje mešanice zelišč iz angelike, kamilice, kolmeža, rmana, slezenovca in timijana.

Čajna mešanica pospešuje izločanje prebavnih sokov, preprečuje napenjanje in krče v prebavilih, pomirja vznemirjeno črevesje, lajša črevesne bolečine ter odvaja brez draženja črevesne sluznice.

Za več informacij lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.

Nalaganje
Nazaj na vrh