Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi koronaepidemije milijoni prvošolcev brez pouka

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 08. 2021 / 11:19
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi koronaepidemije milijoni prvošolcev brez pouka
Osnovna šola v Cabo Delgadu v Mozambiku FOTO: Vatican Media

Zaradi koronaepidemije milijoni prvošolcev brez pouka

Za okoli 140 milijonov prvošolcev po vsem svetu je koronaepidemija prvi šolski dan prestavila za nedoločen čas.

Približno osem milijonov je moralo na prvi šolski dan že čakati leto dni, so po navedbah spletnega portala Vatican News sporočili s predstavništva Unicefa v New Yorku. Prav pri otrocih, ki potrebujejo največ zaščite, obstaja nevarnost, da bi povsem izpadli iz sistema izobraževanja.

Število uspešno zaključenih let šolanja ima neposreden učinek na poznejši zaslužek.

Prvo šolsko leto položi temelje za vse prihodnje izobraževanje in otrokom pomaga pri pridobivanju samostojnosti, pojasnjujejo pri Unicefu. Med poukom v razredu so lahko učitelji pozorni na morebitne učne težave posameznih učencev, na njihove duševne probleme in morebitno zlorabo. Zaostanek iz najzgodnejših let je pogosto zelo težko nadoknaditi. Število uspešno zaključenih let šolanja ima tudi neposreden učinek na poznejši zaslužek. Brez izravnalnih ukrepov bo trenutna generacija učencev po ocenah Svetovne banke zaradi epidemije ob okoli 10 milijard ameriških dolarjev (8,5 milijard evrov) prihodka.

Leta 2020 so bile šole po svetu zaradi koronaepidemije v povprečju zaprte 79 dni pouka. 168 milijonov učencev pa od izbruha epidemije ni moglo obiskovati pouka skoraj celo leto. Za mnoge otroke je to pomenilo izpad kakršnega koli učenja, duševne obremenitve, zamujena cepljenja, pa tudi večje tveganje za opustitev šolanja, otroško delo in mladoletne zakonske zveze.

Nalaganje
Nazaj na vrh