Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Damir Orehovec: »Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 23. 08. 2021 / 15:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2021 / 18:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Damir Orehovec: »Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta«
Izšla je tudi nova publikacija s podrobnejšimi navodili za novo šolsko leto. FOTO: Tatjana Splichal.

Damir Orehovec: »Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta«

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec je danes, 23. avgusta, na novinarski konferenci dejal: »Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta, ravnatelji in učitelji imajo bogate izkušnje in se bodo lahko soočili tudi s ta hip nepredvidenimi situacijami.« Izrazil je upanje, da bo šolanje po modelu B možno izvajati čim dlje.

Letošnje šolsko leto se bo začelo po modelu B, ki je zastavljen tako, da se bo izobraževanje izvajalo v izobraževalnih ustanovah. Orehovec je pri tem izpostavili, da bo poleg higienskih ukrepov (nošenje mask, upoštevanje varnostne razdalje in prezračevanje prostorov), potrebno izvajati tudi pogoj PCT. Slednji po besedah državnega sekretarja ni še povsem dorečen. 

Trenutno velja, da se tisti, ki ga ne izpolnjuje in vstopa v šolski prostor, enkrat tedensko testira. Tako bo najverjetneje še naslednji teden, za naprej pa obstaja velika verjetnost, da se bo prešlo na samotestiranje. 

V skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela minuli teden, morajo tudi starši, ki pripeljejo svoje otroke v vrtce, izpolnjevati pogoj PCT. Starši, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PCT, pa bodo lahko vseeno vstopili na zunanje šolske prostore. Odlok namreč prepoveduje vstop v notranje prostore. 

Nova publikacija s podrobnejšimi navodili 

Izkušnje, ki so jih ravnatelji in učitelji pridobili minulo leto, so po besedah Damirja Orehovca pripomogle k nastanku nove publikacije s podrobnejšimi navodili in priporočili, ki jih bodo šole upoštevale pri organizaciji in izvedbi vzgojno-izobraževalnega procesa. 

Prenovljeno publikacijo je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ravnateljicam in ravnateljem predstavilo na današnji konferenci na Brdu pri Kranju. 

Tradicionalna konferenca ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol bo na Brdu pri Kranju potekala do srede.

»V publikaciji je natančneje razdelana javnozdravstvena situacija v Sloveniji in primerjava z nekaterimi drugimi državami. Poudarjena je razlika med poukom na daljavo in poukom v šoli, posebna skrb pa je namenjena tudi duševnemu zdravju. Na področju otrok s posebnimi potrebami je posebej priporočeno, na kakšen način bi v primeru zaostrovanja razmer za njih izvajali določene aktivnosti,« poroča STA. 

Po oceni državnega sekretarja je tudi zelo pomembno, da se je pričelo s procesom posodobitve učnih načrtov, ki naj bi trajal dve ali tri leta. Odgovorni bodo razpravljali tudi o tem, kako bo s samim ocenjevanjem, izobraževanjem na daljavo ter preverjanjem in ocenjevanjem znanja na daljavo. Prihodnji mesece naj bi bili znani tudi prvi izsledki nacionalne študije, ki bo pokazala posledice šolanja na daljavo. 

Kupi v trgovini

Mavrični izzivi
Veroučni pripomočki
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh