Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi okužbe s koronavirusom umrl srbski patriarh Irinej

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 11. 2020 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2020 / 17:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi okužbe s koronavirusom umrl srbski patriarh Irinej

Zaradi okužbe s koronavirusom umrl srbski patriarh Irinej

90-letni patriarh se je verjetno okužil na pogrebu črnogorskega metropolita.
Za posledicami okužbe z novim koronavirusom je danes zjutraj v vojaški bolnici Karaburma v Beogradu umrl patriarh Srbske pravoslavne Cerkve Irinej (Gavrilović), s polnim nazivom »njegova svetost arhiepiskop pećki in metropolit beograjsko-karlovački«. Po navedbah srbskih medijev so patriarha včeraj zaradi poslabšanja stanja priključili na ventilator. 90-letnega Irineja so v bolnišnico sprejeli 4. novembra, ko so mu tudi potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pred tem se je Irinej v Črni gori udeležil pogreba metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija. Pogreba se je udeležilo več tisoč ljudi in velja za enega od žarišč okužbe z novim virusom.

Med prvimi, ki so izrazili sožalje, je bil srbski predsednik Aleksandar Vučić; na družbenem omrežju Instagram je ob objavi črno-bele fotografije patriarha zapisal: »Počaščen sem, da sem vas poznal. Takšni kot ste vi, nikoli ne odidejo.«

Za odziv ob smrti patriarha Irineja smo prosili prof. dr. Bogdana Dolenca, poznavalca ekumenskega dialoga. V zapisu za spletni portal Družine je izpostavil ključne življenjske postaje pokojnega patriarha, ki je bil rojen 27. avgusta 1930 v vasi Vidove blizu Čačka in dobil krstno ime Miroslav. Po gimnaziji v Čačku se je šolal v bogoslovju v Prizrenu na Kosovu in na teološki fakulteti v Beogradu. Opravil je vojaško službo in postal profesor v prizrenskem bogoslovju. Pred nastopom te dolžnosti je leta 1959 vstopil v samostan in dobil meniško ime Irinej ter bil isto leto posvečen v jeromonaha (duhovnika-meniha). V Atenah je opravil podiplomske študije in postal ravnatelj bogoslovja v Prizrenu. Leta 1975 je bil posvečen za škofa v Nišu. Na zasedanju svetega arhijerejskega zbora Srbske pravoslavne cerkve 22. januarja 2010 je bil izvoljen za patriarha. Na tem položaju je nasledil 95-letnega pokojnega patriarha Pavleta I. (1990-2009).

Podpornik ekumenizma

Po navedbah avstrijskega Kathpressa je bil patriarh Irinej podpornik ekumenizma in je leta 2013 izrazil tudi možnost papeževega obiska v Srbiji, do katerega pa nazadnje ni prišlo. Vodilni organ Srbske pravoslavne cerkve, sveti sinod, je to možnost enoglasno zavrnil. Srbski pravoslavni cerkvi pripada okoli 85 odstotkov več kot sedmih milijonov prebivalcev Srbije.

Obisk v Sloveniji

Kot je še zapisal prof. dr. Dolenc, se je patriarh Irinej v Sloveniji mudil maja 2018, ko je v Ljubljani posvetil kulturno-pastoralni center ob cerkvi sv. Cirila in Metoda na Prešernovi cesti in obiskal tudi Koper. Ob robu obiska je spomnil na odlične odnose med Slovenijo in Srbijo: »Srbski narod spoštuje Slovenijo, vedno smo si blizu in želim si, da tako ostane tudi v prihodnosti. Slovenija je srbskemu narodu vedno predstavljala odličen zgled države z razvojem in napredkom.« Rimskokatoliško cerkev sta ob tej priložnosti predstavljala tedanji apostolski nuncij v Sloveniji nadškof msgr. dr. Juliusz Janusz ter častni kanonik Anton Rojc.

V času patriarha Irineja so se nadaljevali tudi prijateljski in ekumenski stiki, ki med Cerkvijo na Slovenskem in Srbsko pravoslavno cerkvijo potekajo vse od sredine 60. let. Posebej tesni so ti stiki med Teološko fakulteto v Ljubljani z oddelkom v Mariboru ter Bogoslovsko fakulteto v Beogradu, ki potekajo tudi v obliki sodelovanja med profesorji in študenti.

O patriarhovem obisku je za tednik Družina poročal duhovnik Tone Česen. Na fotografiji, ki je ujela prijateljsko druženje, so ob patriarhu Irineju med drugimi zagrebško-ljubljanski pravoslavni metropolit Porfirije Perić in prelat Anton Rojc ter Tone Česen. Sporočilo patriarha je bilo: »Ker vsak od nas nosi v sebi Božjo podobo, smo bratje in sestre med seboj in poklicani k življenju v miru.«


FOTO: Tatjana Splichal

Zore: Smrt ni konec, temveč prag za vstop v večnost in svetost

V imenu Katoliške cerkve v Sloveniji je predstavnikom Srbske pravoslavne Cerkve sožalje izrekel ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore, ki je v pismu, ki ga je poslal zagrebško-ljubljanskemu metropolitu dr. Porfiriju Periću, izpostavil spoštljiv odnos in prizadevanja pokojnega patriarha za dialog med kristjani. »Patriarh Irinej je bil podpornik dialoga med kristjani in si je vedno prizadeval za spoštljive odnose s katoličani. Bil je prijatelj Slovencev, gradil je odprt dialog sprejemanja in mostove med slovenskim in srbskim narodom. Leta 2013 so slovenski romarji pod vodstvom mariborskega nadškofa msgr. dr. Marjana Turnška obiskali Beograd, prijazno jih je sprejel in pozdravil tudi patriarh Irinej,« je zapisal nadškof Zore in dodal, da »smrt ni cilj ali konec, temveč je prag, ki ga moramo prestopiti, da bi vstopili v večnost in svetost.«


FOTO: Tatjana Splichal

Sožalje beograjskega nadškofa

Ob smrti srbskega patriarha je beograjski nadškof Stanislav Hočevar v imenu Katoliške cerkve v Srbiji tamkajšnji pravoslavni Cerkvi izrekel iskreno sožalje, v katerem je pravoslavnim vernikom zagotovil molitev bratov katoličanov.

Pogreb v nedeljo, razglašeno tridnevno državno žalovanje

Kot so sporočili iz Srbske pravoslavne cerkve, bo pogreb patriarha Irineja I. v nedeljo, 22. novembra. Pred pogrebom bodo v beograjski stolnici sv. Save obhajali žalno bogoslužje, patriarha pa bodo pokopali v kripti svetišča. Srbska vlada in njen predsednik Aleksandar Vučić sta razglasila tridnevno državno žalovanje.

Na sedežu patriarhata se je po vesti o Irenejevi smrti sestalo tudi vodilno telo Srbske pravoslavne cerkve, sveti sinod, ki v skladu s cerkvenimi predpisi do izvolive novega patriarha prevzema njegove naloge. Sveti sinod vodi metropolit Hrizostom, ki je danes dopoldne v beograjski stolnici sv. Mihaela obhajal tudi prvo spominsko bogoslužje za pokojnega patriarha.

Črnobela fotografija patriarha Irineja I. FOTO: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh