Zapri
Iskanje

Zaradi spopadov v Somaliji domove zapustilo 100.000 ljudi

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 27. 10. 2021 / 04:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2021 / 20:29
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zaradi spopadov v Somaliji domove zapustilo 100.000 ljudi

Zaradi spopadov v Somaliji domove zapustilo 100.000 ljudi
Somalijci zaradi spopadov med somalijskimi vladnimi silami in sufijskimi uporniki zapuščajo domove FOTO: Vatican Media
Zaradi spopadov med somalijskimi vladnimi silami in sufijskimi uporniki je moralo domove v Somaliji zapustiti 100.000 ljudi, poročajo Združeni narodi in ob tem svarijo pred hudimi humanitarnimi posledicami spopadov na tem območju.

Borci skupine Ahlu Sunna Wal Jamaa, v kateri so združeni zmerni pripadniki muslimanske verske ločine sufistov, so po navedbah STA ta mesec osvojili strateško pomembno mesto Guricel v osrednjem delu Somalije. Pretekli teden so jih somalijske sile in paravojaške skupine pregnale iz mesta, pri tem pa je bilo ubitih najmanj deset ljudi, med njimi tudi civilisti.

Posebni odposlanec Združenih narodov za Somalijo James Swan je izrazil zaskrbljenost pristojnih zaradi spopadov v Guricelu: »Skrbijo nas predvsem humanitarne posledice, ki so hude. Gre za prva poročila, ki pa kažejo, da je bilo razseljenih skoraj 20.000 družin, kar pomeni okoli 100.000 ljudi.«

Združeni narodi svarijo pred hudimi humanitarnimi posledicami spopadov na tem območju.

Swan je opozoril tudi na poročila o škodi, ki je v spopadih nastala na bolnišnicah in poslopjih civilnodružbenih organizacij, ter povedal, da nasilje v zvezni državi Galmudug, kjer leži Guricel, predstavlja odvračanje od drugih ključnih prednostnih nalog, kot sta zaključek volilnega procesa in nadaljevanje boja proti teroristični skupini al-Šabab.

V Galmudugu bi morali namreč izvesti volitve v zgornji dom regionalnega parlamenta, s katerimi že dolgo odlašajo, medtem ko so druge štiri zvezne države volilni proces že zaključile. Člani obeh domov regionalnih parlamentov izbirajo predsednika države, kar bi sicer morali storiti že pred skoraj letom dni.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh