Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi suše ponekod na Kitajskem pomanjkanje elektrike

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 08. 2022 / 12:20
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi suše ponekod na Kitajskem pomanjkanje elektrike
Reka Jangce je dolga približno 6300 kilometrov. FOTO: Wikipedia

Zaradi suše ponekod na Kitajskem pomanjkanje elektrike

Suša pesti tudi druge dele sveta, ne le nekaterih predelov Evrope. V primežu suše so se znašli tudi na Kitajskem, kjer ob dolgem vročinskem valu ponekod primanjkuje električne energije.

Sušno in vroče vreme vpliva na vodostaj rek, kar se kaže tudi pri tretji najdaljši reki na svetu Jangce, ki s svojo vodo oskrbuje več hidroelektrarn. Razmere so najbolj kritične v provinci Sečuan, ki kar 80 odstotkov električne energije pridobi prav iz hidroelektrarn.

Gladina vode na zgodovinsko nizki ravni

Po poročanju tujih medijev, ki jih povzema STA, je v nekaterih regionalnih rezervoarjih gladina vode padla na zgodovinsko nizke ravni. Večina nakupovalnih središč v velemestu Chongqing na jugozahodu države je, da bi zmanjšala porabo elektrike, ki jo porabijo klimatske naprave, denimo odprta samo med 16. in 19. uro.

Poleg tega se tudi Kitajska bori še z ognjenimi zublji pestijo požari, posebej prav okoli Chongqinga. Posledično so odpovedali več letov ter evakuirali približno 1500 ljudi.

Najbolj sušno in vroče poletje od leta 1961

Po podatkih kitajskih oblasti se v državi soočajo z najbolj vročim in sušnim poletjem, odkar so leta 1961 začeli merjenje. V zadnjih tednih so temperature marsikje večkrat presegle 40 stopinj Celzija. Po navedbah kitajske tiskovne agencije Xinhua so imeli srednje hudo ali zelo hudo sušo letos v kar 14 regijah.

Lokalne oblasti so tako vlagale veliko energije v zagotavljanje vodnih zalog in umetnega dežja s tem, ko so pošiljali kemikalije v oblake.



Kupi v trgovini

Vreme v 30 sekundah
Za otroke
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh