Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi veta Državnega sveta bodo poslanci danes prekinili počitnice

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 07. 2023 / 06:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2023 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi veta Državnega sveta bodo poslanci danes prekinili počitnice
Zakon ni rezultat medgeneracijskega sporazuma, vse breme izvajanja dolgotrajne oskrbe pa bo po njenem na javnih zavodih. FOTO: Tatjana Splichal

Zaradi veta Državnega sveta bodo poslanci danes prekinili počitnice

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je v ponedeljek v Državnem zboru podprlo 54 poslank in poslancev (nasprotovalo pa mu jih je 24), bo moral po četrtkovem odložilnem vetu Državnega sveta danes na ponovno glasovanje v Državnem zboru.

Člani Državnega sveta (enako kot pred tem že Komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide) so na četrtkovi 5. izredni seji podprli predlog interesnih skupin delodajalcev, lokalnih interesov in kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev za veto na Zakon o dolgotrajni oskrbi, v katerem zlasti nasprotujejo delu, ki s 1. julijem 2025 uvaja obvezen prispevek za dolgotrajno oskrbo.

Kako so glasovali?

Predlog odložilnega veta je podprlo 17 državnih svetnikov: dr. Branka Kalenić Ramšak, Danijel Kastelic, Bojan Kekec, Marko Lotrič, Anton Medved, Ivan Meglič, Jasmina Opec Vöröš, Milan Ozimič, Leopold Pogačar, Andrej Poglajen, Miloš Pohole, Bojana Potočan, Jože Smole, Marko Staroveški, Dušan Strnad, Branko Tomažič in mag. Marko Zidanšek. Proti je bilo 9 državnih svetnikov: Monika Ažman, Bojan Borovnik, Dejan Crnek, Lidija Jerkič, dr. Radovan Pejovnik, Jožef Školč, Branimir Štrukelj, Darko Zevnik in Drago Žura.

Prešibak socialni dialog

Po besedah predstavnika lokalnih interesov Andreja Poglajna je razlogov za odložilni veto več: javna razprava je trajala le pet delovnih dni, socialni dialog je bil prešibak, ključno pa je financiranje dolgotrajne oskrbe. Sprejeti zakon od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka: za delodajalce in delojemalce 1 % bruto plače, za upokojence 1 % od neto pokojnine. Kmetje in samostojni podjetniki, ki so hkrati delodajalci in delojemalci, pa bodo plačali 2 odstotka.

Ne gre drugače kot z novim prispevkom?

Interesne skupine delodajalcev, lokalnih interesov in kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev so prepričane, da bi moralo biti financiranje dolgotrajne oskrbe urejeno tako, da zavezanci za plačilo storitev ne bi bili pretirano obremenjeni, po drugi strani pa predstavnik delojemalcev Branimir Štrukelj zatrjuje, da novega stebra ni mogoče vpeljati drugače kot z novim prispevkom in da se spreneveda, kdor govori drugače.

Več težav kot koristi

Toda zakon po besedah predstavnice lokalnih interesov Jasmine Opec Vöröš ni odraz družbene realnosti in bo prinesel več težav kot koristi. Ni namreč rezultat medgeneracijskega sporazuma, vse breme izvajanja dolgotrajne oskrbe pa bo po njenem na javnih zavodih. Tudi Leopold Pogačar, ravno tako predstavnik lokalnih interesov, je obžaloval, da je vlada tako hitela z obravnavo zakona po nujnem postopku, saj bi lahko bilo doseženo soglasje, če bi razprava tekla do jeseni.

Potrebnih vsaj 46 glasov

Čeprav so se parlamentarne počitnice že začele, bodo torej poslanci danes na 43. izredni seji ob 15. uri (že pred tem se bo ob 10. uri na 23. nujni seji zbral Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide) vnovič odločali o Zakonu o dolgotrajni oskrbi. Za ponovno potrditev zakona bo treba zbrati vsaj 46 glasov poslank in poslancev, kar pa – tudi glede na ponedeljkov razplet glasovanja – ne bi smelo biti vprašljivo.

Nalaganje
Nazaj na vrh