Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Zaščitimo družine in otroke!'

Objava: 18. 05. 2009 / 07:22
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Zaščitimo družine in otroke!'

Italijanska škofovska konferenca nasprotuje poostritvi zakona o pravicah priseljencev

Italijanska škofovska konferenca se je minuli teden kritično odzvala na predlog poslancev za poostritev zakona o pravicah priseljencev. V ‘varnostnem paketu’ po njihovem mnenju manjka najpomembnejša tema: integracija. Nova pravila ne bi sledila vzoru integrirane družbe, za katero so najpomembnejši skrb za združevanje in enotnost družin ter zaščita mladoletnikov.

Zaradi naraščajočega števila ilegalnih priseljencev, predvsem preko Sredozemskega morja, so italijanski poslanci z večino desno-sredinske koalicije sklenili, da je potrebno sprejeti ostrejše zakone, ki bi urejali status beguncev, pa tudi v Italiji že živečih priseljencev. Po novih pravilih naj bi bilo ilegalno bivanje v državi kaznivo dejanje, za katero lahko ‘storilca’ oglobijo s kaznijo v višini 10.000 evrov.

Ilegalni priseljenci naj bi bili po novem za dokazovanje identitete pridržani šest mesecev namesto dosedanjih dveh, država pa naj bi za izdajo in podaljšanje dovoljenja za bivanje zaračunala do 200 evrov. Poostrili naj bi tudi pridobivanje državljanstva s sklenitvijo zakonske zveze. Pobudo zakona mora potrditi le še senat.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je očitke škofovske konference na vladni paket ukrepov v boju proti ilegalnemu priseljevanju in na izgon beguncev v Libijo označil kot ‘neutemeljene predsodke’. Pojasnil je, da Italija igra glavno vlogo v boju proti ilegalnemu priseljevanju. Denarna sredstva vlagajo tudi za zaščito drugih evropskih dežel. Zato pričakujejo tudi podporo Evropske zveze. Od Bruslja zahtevajo, naj podpre tiste države, ki se morajo največkrat soočati s problemom ilegalnega priseljevanja.

Dodal je še, da si želijo ustaviti migracijske tokove. To seveda ne pomeni, da bodo zaprli vrata ljudem, ki bežijo pred lakoto in vojno. Italija je po njegovih besedah razvila najboljši sistem za sprejem tujih državljanov, ki želijo živeti in delati v njihovi državi, ostro pa bo nastopila proti vsem tistim, ki v Italijo prihajajo ‘z drugačnimi nameni’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh