Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaselek Kolombar pod Tinjanom dobil novo kapelico sv. Jožefa

Za vas piše:
Milan Gregorič
Objava: 02. 04. 2024 / 07:14
Oznake: Cerkev, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2024 / 11:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaselek Kolombar pod Tinjanom dobil novo kapelico sv. Jožefa
Kapelica je posvečena sv. Jožefu, zavetniku družine. FOTO: Jasna Jug

Zaselek Kolombar pod Tinjanom dobil novo kapelico sv. Jožefa

V nedeljo, 17. marca 2024, so v zaselku Kolombar, na sončni strani Tinjana, hriba osamelca nad Trstom, ob priložnosti, ko 19. marca goduje sv. Jožef, slavili lep in pomemben verski dogodek: blagoslov na novo zgrajene kapelice sv. Jožefa, zavetnika družine in slovenskih dežel.

Obred blagoslovitve kapelice sta s sveto mašo na prostem opravila duhovni pomočnik Mirko Rakovnik in škofijski župnik Jožef Krnc. FOTO: Jasna Jug

Obred blagoslovitve kapelice sta s sveto mašo na prostem opravila duhovni pomočnik Mirko Rakovnik in škofijski župnik Jožef Krnc.

FOTO: Jasna Jug

Pobudo za postavitev kapelice je dal Borut Jug, ki je tudi začel ureditev terena in pripravljalna dela. V kratki informaciji KS Škofije o izgradnji kapelice, opremljeni s številnimi lepimi slikami, je dejal, »da krščanski simboli, ki so del slovenske tradicije in kulturne dediščine, vse bolj tonejo v pozabo in so marsikje propadli ali bili odstranjeni … Ob tem so tudi veze med ljudmi vse manj pristne, kar se odraža tudi v odnosih v družini, ki vse bolj izgublja svoj osnovni namen in vrednote. Zaradi tega je kapelica posvečena sv. Jožefu, zavetniku družine«.

Fotogalerija Jasne Jug:

Kapelica je postavljena na križišču na spodnjem delu zaselka, kjer se križajo vaške ulice, gozdne poti in markirana planinska pot Dekani – Tinjan – Dekani. Izbrana lokacija za kapelico je več kot primerna, saj se poleg domačinov mimo nje sprehajajo številni pohodniki. Temeljni kamen sta postavila Borut Jug in prvi sosed Aleš Primožič. Na kar je Jug, opogumljen od odobravanja sovaščanov, postavil trdno kamnito podlago za izgradnjo kapelice, z dostopnimi stopnicami. 

Kip sv. Jožefa je visok kar 90 centimetrov. FOTO: Jasna Jug

Za dokončanje in pomoč pri izgradnji kapelice je zaprosil domačega zidarskega mojstra Marja (Marjana) Cupina, ki je rad priskočil na pomoč in prevzel nase glavno zidarsko delo in oblikovanje kapelice. Z združenimi močmi sta dan za dnem kapelico dograjevala in jo nato še obdala z dostopnimi stopnicami, tako da je na koncu postala prava lepotica. 

Blagoslov na novo zgrajene kapelice sv. Jožefa, zavetnika družine in slovenskih dežel. FOTO: Jasna Jug

Izdelavo kovinskih delov, to je umetniško oblikovanega križa in vrat kapelice, je prav tako rad prevzel nase domačin Edis Memić in delo končal z odliko. Steklo je podaril steklarski mojster iz Tinjana Šalvo Zerbo. Domačinka Danijela Gustinčič pa je prevzela nase administrativno-finančne posle pri zbiranju finančnih prispevkov krajanov in pošiljanju obvestil in vabil na blagoslov kapelice. Kip sv. Jožefa, visokega kar 90 cm, pa je podaril škofijski župnik Jože Krnc.

FOTO: Jasna Jug

In tako smo dočakali in doživeli prelepo sončno nedeljsko jutro 17. marca 2024 za praznovanje dneva sv. Jožefa z veliko množico obiskovalcev, ki so najprej spoštljivo spremljali obred svete maše pod lepim, priložnostno pripravljenim oltarjem z baldahinom, ob sodelovanju škofijskega cerkvenega pevskega zbora, in nato še blagoslov kapelice. 

Kapelica je postavljena na križišču na spodnjem delu zaselka, kjer se križajo vaške ulice, gozdne poti in markirana planinska pot Dekani – Tinjan – Dekani. FOTO: Jasna Jug

Sledilo je prijetno druženje z bogato pogostitvijo, ki so jo obiskovalcem dogodka pripravili domačini ob pomoči Turističnega in kulturnega društva Kolombar. Obiskovalci so lahko uživali ob okusnem divjačinskem golažu s polento in ob izbranih vinih, ki so jih za ta namen podarili priznani škofijski vinarji Edvard Šavle, Iztok Kavrečič in Milan Markočič. Poskrbljeno je bilo tudi za ljubitelje deserta in sladic, ki so jih za to priložnost pripravile domače gospodinje.

FOTO: Jasna Jug

Tako je Kolombar dobil svoj lep spomenik, ki krasi vas, in doživel svoj lep veliki dogodek, ki se bo vtisnil vsem v spomin.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh