Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednica obsodila neprimerno komunikacijo vandalk

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 10. 2023 / 15:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2023 / 20:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednica obsodila neprimerno komunikacijo vandalk
»Včerajšnji dogodek po koncu novinarske konference ob predstavitvi Pohoda za življenje 2023 ni primer spoštljivega medsebojnega dialoga, zato ga predsednica obsoja.« FOTO: FB Pohod za življenje

Predsednica obsodila neprimerno komunikacijo vandalk

Na uničevanje 190 zastavic na ljubljanskem Kongresnem trgu, ki so jih organizatorji prihajajočega Pohoda za življenje 2023 postavili v spomin na za 190 šolskih razredov slovenskih otrok letno, ki so življenje izgubili v postopkih umetnega splava, se je odzvala tudi slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar in iz svojega Mladinskega posvetovalnega organa (MPO) izločila Saro Štiglic, ki je bila med mladimi, ki so s palic snemali zgornje dele zastavic.

Dr. Nataša Pirc Musar je že včeraj v odzivu na vabilo na sobotni ljubljanski Pohod za življenje 2023 obsodila neprimeren način komunikacije do drugače mislečih po novinarski konferenci organizatorjev dogodka. Pozneje je bila predsednica seznanjena, da je bila v nespoštljivo komunikacijo vpletena tudi ena od štirih članic in članov njenega Mladinskega posvetovalnega odbora (MPO) Sara Štiglic, aktivistka na področjih okoljevarstva, feminizma in socialne pravičnosti.

Konec sodelovanja

V Uradu predsednice Republike Slovenije so po seznanitvi opravili pogovor s Štigličevo, ki dejanja ne obžaluje, in sporazumno sprejeli odločitev, da mlada vandalka ni več članica MPO. So pa ponovili predsedničino stališče glede pravice do umetne prekinitve nosečnosti, ki je že dlje jasno in javno znano – po njenem je pravica do splava ustavna pravica, ki jo bo vselej neomajno podpirala, zato Pirc Musarjeva stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 v Ljubljani ne podpira.

Zagovornica spoštljivega dialoga

»Je pa predsednica že vse od napovedi kandidature za ta položaj zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Dosledno zagovarja načelo, da morajo politiki pri opozarjanju na sovražni govor začeti pri sebi in biti zgled,« so v odzivu na dogajanje po včerajšnji novinarski konferenci podčrtali v Uradu predsednice.

Na Pohod za življenje je ne bo

»Ne glede na različna stališča predsednica vedno zagovarja spoštljivo izmenjavo mnenj. Včerajšnji dogodek po koncu novinarske konference ob predstavitvi Pohoda za življenje (PZŽ) 2023 ni primer spoštljivega medsebojnega dialoga, zato ga predsednica obsoja,« so se iz njenega urada zahvalili za vabilo na PZŽ 2023, ki se ga Nataša Pirc Musar torej ne bo udeležila, ker ne deli stališč organizatorjev in ker je za nameček še službeno odsotna (v soboto se vrača iz Porta).

Štigličeva bi enako storila še enkrat

Sara Štiglic je povedala, da bi enako storila še enkrat, če bi imela priložnost, ne glede na to, da jo je njeno dejanje stalo njenega mesta v predsedničinem odboru. Štigličevo so sicer podprli pri Inštitutu 8. marec in v stranki Levica, v znamenje solidarnosti z njo pa je iz MPO odstopil še Vid Čeplak Mencin.

Že nad 385.000 ogledov

Da tematika svetosti življenja in človekovega dostojanstva, ki bo rdeča nit tudi tokratnega Pohoda za življenje 2023 na ljubljanskem Prešernovem trgu v soboto, 7. oktobra 2023, od 9.30 do 12. ure, zares močno vznemirja, dokazuje tudi podatek, da je kratek videoposnetek ponedeljkovega vandalizma mladih deklet, ki ga je na twitterju objavila koordinatorica dogodka Urša Cankar Soares, v dveh dneh privabil že več kot neverjetnih 385.000 ogledov.

Nalaganje
Nazaj na vrh