Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zastavice v spomin na izgubljena življenja otrok - uničene [VIDEO]

Za vas piše:
M. P.
Objava: 02. 10. 2023 / 18:01
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2023 / 19:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zastavice v spomin na izgubljena življenja otrok - uničene [VIDEO]
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava, ki pa so nekatere zmotile. FOTO: Pohod za življenje

Zastavice v spomin na izgubljena življenja otrok - uničene [VIDEO]

Organizatorji Pohoda za življenje so na Kongresni trg v Ljubljani prinesli 190 zastavic. Postavili so jih v spomin na slovenske otroke, ki so svoje življenje izgubili v postopkih umetnega splava. A to je nekatere tako zmotilo, da so jim zastavice uničili.

Organizatorji Pohoda za življenje so dopoldne pripravili tihi spominski dogodek, posvečen vsem otrokom, ki so izgubili svoje življenje še preden so imeli priložnost stopiti na svetlobo dneva. Število takšnih otrok se letno giblje med tremi in štirimi tisoči, zato so postavili 190 zastavic, ki simbolizirajo 190 šolskih razredov.

Preberite tudi: Urša Cankar Soares: »Ne bojim se utišanja!«

Dih obstane, ko se spomniš ...

Koordinatorica Pohoda za življenje, Urša Cankar Soares, je povedala: "Hudo nam je pogledati vse te zastavice. In dih obstane, ko se spomniš, koliko otrok na ta krivičen način izgubi svoje življenje zgolj pod pretvezo pravice. Pravica do življenja je prva pravica. Če nimaš življenja, nimaš nobene druge pravice. In nihče nima pravice vzeti življenja drugemu človeku. In mi vemo, da je v maminem trebuhu od trenutka spočetja nastane novo človeško bitje. To potrjuje vsa znanost."

Je to strpnost?

Po dogodku se je pripetil incident, ko so nekateri posamezniki zastavice uničili. Na video so incident ujeli organizatorji pohoda. "Bolj kot to, da je nekdo poteptal našo pravico do svobodnega izražanja, nas boli, da nerojeni otroci nimajo pravice niti do spomina. Prvič je bil v Sloveniji organiziran viden spomin na umrle otroke. Vsi so to pietetno spoštovali, dokler niso prišle te ženske in jih poteptale," je po dogodku izjavila Urša Cankar Soares. 

Na videu vidimo, da so posamezniki s palic snemali zgornje dele zastavic, ki so spominjale na umrle otroke. "Naša človekova pravica je, da izrazimo svoje mnenje," je umirjeno povedala Urša Cankar Soares, ki je ne vidimo, jo pa slišimo. "Mi tudi," ji je odvrnila ena od žensk, ki so to počele. "Aha, ampak ne z uničevanjem naših stvari," jo je opozorila Cankar Soaresova. Vandalka ji je odgovorila: "Saj to ni uničevanje, saj jih lahko date nazaj, če želite," in odšla. "Policija ..." se sliši glas moškega iz ozadja. 

Vabilo na Pohod za življenje

Na pravico vsakega otroka do življenja bodo opozorili na sobotnem Pohodu za življenje, kjer bodo dvignili tudi glas za vse starejše in bolne, ki jim z zakonom o prostovoljnem končanju življenja grozi medicinska zastrupitev. Začel se bo ob 10. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani.

 

Nalaganje
Nazaj na vrh