Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaton Evrope

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 29. 04. 2024 / 07:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2024 / 13:30
Zaton Evrope
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Zaton Evrope

Ob dvajseti obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo se je celo v dominantne medije vtihotapila vest, da je Slovenija, kar zadeva povečanje blaginje njenih državljanov, članstvo v uniji izkoristila slabše kot druge nove članice z enakim stažem.

Slovenija je v teh dveh desetletjih zmanjšala zaostanek za povprečno razvitostjo držav EU le za tri odstotne točke in dosegla 91 % povprečne razvitosti. Češka nas je dohitela, ostale države iz prve pridružene deseterice pa nas dohitevajo. Ob nespremenjenih trendih nas bodo do konca desetletja Češka, Litva in Estonija krepko prehitele, morda nas bo prehitela celo Poljska (ki za Slovenijo sedaj zaostaja za 11 odstotnih točk), Madžarska, Slovaška in Latvija pa dohitele.

Če pogledamo podatke bolj podrobno, ugotovimo, da smo začeli relativno zaostajati predvsem v drugem desetletju našega članstva. Neustrezen odziv na globalno finančno krizo, vračanje k nekdanjim partijskim vzorcem upravljanja z družbenimi podsistemi in zatiranje ustvarjalnosti od podjetnikov do zdravnikov imajo žal svojo ceno.

Ne glede na relativno počasen napredek smo Slovenci od članstva v EU prejeli veliko. Najbolj nam je Evropska unija koristila takrat, ko sploh še nismo bili člani, in nam je po-...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh