Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaveze Slovenije glede zaščite svobode veroizpovedi

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 11. 2021 / 17:09
Oznake: Svet, Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2021 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaveze Slovenije glede zaščite svobode veroizpovedi
Državni sekretar zunanjega ministrstva dr. Stanislav Raščan. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Zaveze Slovenije glede zaščite svobode veroizpovedi

Državni sekretar Stanislav Raščan je nagovoril udeležence virtualnega ministrskega foruma Mednarodnega zavezništva za versko svobodo ali prepričanje (IRFBA) in potrdil zavezanost Slovenije zaščiti in promociji svobode veroizpovedi ali prepričanja.

Raščan je v predhodno posneti izjavi poudaril velik pomen te univerzalne pravice, saj kadar svoboda veroizpovedi ni zagotovljena, lahko pride do diskriminacije, kar povzroči vrsto kršitev človekovih pravic posameznikov in različnih verskih skupnosti.

Položaj žensk v Afganistanu

Državni sekretar je pri tem izpostavil težak položaj žensk in deklet v Afganistanu, ki so v skladu s politiko talibanske vladavine podvržene različnim omejitvam na področju izobraževanja, zaposlovanja in sodelovanja v javnem življenju.

Pomen zaščite verskih manjšin

Obenem je izrazil podporo aktivnostim mednarodne skupnosti pri zaščiti verskih manjšin. Slovenija si prizadeva za zaščito pravice do svobode veroizpovedi tudi z neposrednim izvajanjem projektov razvojnega sodelovanja. V zvezi s tem je Slovenija v okviru dvostranskega sodelovanja združila moči z Madžarsko, da bi odgovorili na nekatere izzive, s katerimi se soočajo preganjane verske manjšine, zlasti kristjani v severni Afriki, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Sprejem izjave

Na srečanju so sodelujoči sprejeli ministrsko izjavo ministrskega foruma IRFBA. Slovenija kot njena članica je potrdila svojo zavezo, da bo prispevala svoj delež k zaščiti in spodbujanju svobode veroizpovedi ali prepričanja.




Nalaganje
Nazaj na vrh