Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dalajlama: religija ne sme biti omejena zgolj na molitev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 10. 2021 / 17:21
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dalajlama: religija ne sme biti omejena zgolj na molitev
Tenzin Gyatso, 14. dalajlama FOTO: Wikipedia

Dalajlama: religija ne sme biti omejena zgolj na molitev

Svetovno znani budistični duhovnik Dalajlama vernike vseh veroizpovedi spodbuja h konkretnemu delovanju v boju proti podnebnim spremembam in uničevanju okolja.

»Zgolj molitev je premalo,« je Dalajlama po navedbah katoliške agencije Kathpress poudaril v pogovoru za avstrijske medije. »Kaj pa naj storijo Buda, Alah ali Kristus, če ljudje uničujemo svoj planet, če polnimo morja s plastiko, da ribe, tjulnji in kiti izumirajo, če povzročamo hitro širjenje puščav in v ozračje spuščamo izpušne pline?« je potožil duhovnik, ki med Tibetanci velja za 14. vnovično utelešenje bude usmiljenja.

Kaj pa naj storijo Buda, Alah ali Kristus, če ljudje uničujemo svoj planet?

Ljudje bi morali prevzeti odgovornost za okoljske probleme, ki so jih ustvarili sami, in zanje poiskati rešitve. Na individualni ravni bi moral vsak posameznik spremeniti svoj življenjski slog, porabiti manj vode in elektrike, saditi drevesa in omejiti porabo fosilnih goriv, ki so nastajala milijone let, je v pogovoru spodbudil Dalajlama.

Za Tibetance je narava že tisočletja nekaj svetega, zato si prizadevajo, da bi živeli pomirjeni z naravo, brez nasilja in v sočutju do vseh živih bitij. »Če bomo še naprej uničevali okolje, ne bomo preživeli,« je prepričan budistični duhovnik. V tem smislu je po njegovem mnenju okoljska etika pomembnejša od religije: »Brez religije je mogoče živeti, brez narave pa nikakor ne.«

Nalaganje
Nazaj na vrh