Zapri
Iskanje

Papež mladim okoljevarstvenikom: »Hvala za vaše sanje in projekte!«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 09. 2021 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 09:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež mladim okoljevarstvenikom: »Hvala za vaše sanje in projekte!«

Papež mladim okoljevarstvenikom: »Hvala za vaše sanje in projekte!«
Papež je nagovoril mlade podnebne aktiviste, ki zasedajo v Milanu FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek je v video sporočilu pohvalil prizadevanja mladih podnebnih aktivistov: njihova »vizija« bi lahko spodbudila svet odraslih, je sveti oče dejal v nagovoru udeležencem tridnevne podnebne konference mladih okoljevarstvenikov v Milanu.

Na srečanju z naslovom »Youth4Climate« se je zbralo okoli štiristo mladih iz 197 držav po vsem svetu, starih od 15 do 29 let, njihove razprave, ki se zaključujejo danes, pa so namenjene skupnemu prispevku za globalno podnebno konferenco COP26 v škotskem Glasgowu. Tridnevno srečanje v Milanu sta organizirali italijanska in britanska vlada.

Tehnološke in politične rešitve za sodobne probleme niso zadoščale.

Papež se je mladim aktivistom zahvalil za njihove »sanje in dobre projekte« in v nagovoru poudaril, da človeštvo trenutno doživlja »zgodovinski preobrat«. To je zaradi epidemije postalo še očitnejše. Tehnološke in politične rešitve za sodobne probleme niso zadoščale. Nujno potrebujemo dodaten globalen izobraževalni proces, ki bi še bolj spodbujal k trajnostnemu načinu življenja in bratstvu med vsemi narodi sveta.

»Rad bi se vam zahvalil za vaše sanje in dobre projekte,« je dejal sveti oče, »in za to, da se vam zdijo medčloveški odnosi prav tako pomembni kot varovanje okolja. Za to sem vam hvaležen. To je stvar, ki se tiče vseh nas. Vaša vizija pa bo lahko spodbudila svet odraslih, saj jasno kaže, da vi niste pripravljeni zgolj ukrepati, temveč tudi potrpežljivo prisluhniti, sodelovati v konstruktivnem dialogu in se razumeti med seboj.«

Pravijo, da ste mladi prihodnost, toda pri teh stvareh ste tudi sedanjost, vi ste tisti, ki danes, v sedanjem času, gradite prihodnost.

Papež zato vse spodbuja, naj svoja prizadevanja združijo v obširnem izobraževalnem dogovoru, da bi o tem poučili tudi prihodnje rodove. Pomembno je, da imamo mlade ljudi, ki so sposobni presegati razhajanja in znova vzpostavljati medsebojne vezi, »da bi lahko dosegli bratsko in prijateljsko človeštvo«. Sveti oče še dodaja: »Pravijo, da ste mladi prihodnost, toda pri teh stvareh ste tudi sedanjost, vi ste tisti, ki danes, v sedanjem času, gradite prihodnost.«

Papež Frančišek je pri tem opozoril na globalni vzgojni dogovor (Global Compact on Education), ki ga je sam predlagal leta 2019. Izobraževalna pobuda naj bi povezala pedagoge, politike na področju izobraževanja in starše k še močnejšim prizadevanjem za celostno izobrazbo prihodnjih rodov.

Udeležence srečanja je nagovorila tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg FOTO: Vatican Media

Mladi: želimo si podnebne pravičnosti

Med mladimi udeleženci srečanja v Milanu je tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg, ki je na začetku konference izrazila zahtevo po podnebni pravičnosti, »ki jo hočemo takoj«. Pojasnila je, da trend naraščanja izpustov toplogrednih plinov še vedno narašča, vendar ga je po njenem mnenju mogoče obrniti, za kar pa bodo potrebni drastični ukrepi. Namesto praznih besed potrebujemo dejanja, je poudarila Thunbergova.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh