Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaživela COBISS Ela, javna platforma za izposojo e-knjig

Za vas piše:
Lara Vurnik
Objava: 19. 06. 2024 / 09:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 10:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaživela COBISS Ela, javna platforma za izposojo e-knjig
Čeprav klasična tiskana knjiga ostaja nenadomestljiva, je večja dostopnost elektronskih izdaj vsekakor razveseljujoča, saj nikoli ni preveč priložnosti za branje kakovostnih knjig v kakršnikoli obliki. FOTO: Spletna stran Cobbis Ela

Zaživela COBISS Ela, javna platforma za izposojo e-knjig

V ponedeljek je na spletu zaživela COBISS Ela. Gre za prvo javno nacionalno platformo za izposojo e-knjig, ki je nastala na pobudo Združenja splošnih knjižnic. Razvil jo je Inštitut informacijskih znanosti Maribor (IZUM), pri projektu pa je sodelovalo še 18 slovenskih knjižnic in pet založb, med njimi tudi Založba Družina.

V prvih nekaj urah po uradnem zagonu platforme je bilo izposojenih že kar 500 e-knjig. Kot pravi direktor novomeške Knjižnice Mirana Jarca in koordinator projekta, Luka Blažič, ta spodbuden začetek potencialno napoveduje 400.000 izposoj na letni ravni.

Člani vseh slovenskih splošnih knjižnic, Narodne in univerzitetne knjižnice, Univerzitetne knjižnice Maribor in treh zamejskih knjižnic lahko platformo uporabljajo brezplačno. Sčasoma naj bi se priključile tudi šolske in druge knjižnice. COBISS Ela je združljiva z računalniki, mobilnimi telefoni, tablicami, pa tudi elektronskimi bralniki, ki podpirajo Android 5.1 ali novejšo verzijo. Knjige si je mogoče izposoditi prek spletnega kataloga COBISS+ in storitve Moj profil COBISS (Moja knjižnica). Uporabniki imajo lahko e-knjigo naloženo celo na dveh napravah hkrati, naenkrat pa si lahko izposodijo do pet knjig za obdobje 21 dni. Več informacij o delovanju platforme in pravilih izposoje najdete na spletni strani COBISS.SI: https://www.cobiss.si/bralci/ela/

Čeprav klasična tiskana knjiga ostaja nenadomestljiva, je večja dostopnost elektronskih izdaj vsekakor razveseljujoča, saj nikoli ni preveč priložnosti za branje kakovostnih knjig v kakršnikoli obliki. Še posebej je ta novica dobrodošla tik pred poletnimi dopusti, sploh za tiste med nami, ki nam v prtljagi zmeraj zmanjkuje prostora za vse knjige, ki bi si jih želeli prebrati. Že na samem začetku je na platformi na voljo pester nabor okrog 2000 knjig različnih slovenskih založb, ponudba pa se bo seveda vztrajno širila. V elektronski obliki si na COBISS Ela trenutno lahko izposodite tudi okrog 70 žanrsko in vsebinsko raznolikih naslovov Založbe Družina, ki jih bomo kmalu dopolnili s še več priljubljenimi in najnovejšimi izdajami.

Nalaganje
Nazaj na vrh