Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zbiranje pomoči za prizadete ob potresu v Albaniji

Za vas piše:
Cveto Uršič
Objava: 29. 11. 2019 / 11:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2019 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zbiranje pomoči za prizadete ob potresu v Albaniji

Albanijo so od letošnjega poletja dalje prizadeli številni potresi.

Albanijo so od letošnjega poletja dalje prizadeli številni potresi. Potres z magnitudo 6.5 v osrednjem del Albanije, ki se je zgodil 26.11.2019, pa je bil najmočnejši med vsemi, še posebej je prizadel mesti Drač in Thumana. Sledilo je še 160 popotresnih sunkov. Stanje je zaskrbljujoče. Ljudje so v šoku.



Najmanj 650 ljudi je ranjenih, najmanj 22 jih je izgubilo svoje življenje. Preživele še vedno iščejo pod ruševinami.Porušeni so številni domovi, kjer živijo že tako zelo revni ljudje, ki so večinoma pristaniški delavci, kot je povedala sestra Slavka Cekuta, misijonarka, ki je 11 let delovala v Albaniji.

Sodelavci Caritas Albanija so takoj obiskali mesti Drač in Thumana, da bi videli kakšne so razmere in potrebe. Sporočili so, da so sedaj največje potrebe v zagotavljanju hrane, vode, odej in osnovnih higienskih potrebščin. Začasna bivališča v 9 namestitvenih centrih zagotavlja vlada s šotori ali v javnih zgradbah kot so šole. Samo v Draču je nameščenih 1000 družin. Caritas Albanija pri tem sodeluje s civilno zaščito, ministrstvi in lokalno skupnostjo.
S sredstvi, ki jih je imela Caritas Albanija že na razpolago so takoj začeli pomagati s hrano, vodo odejami. Na pomoč s prostovoljnim delom so jih priskočili tudi sodelavci Caritas Kosovo. Potrebe pa so še ogromne.

Slovensko karitas, kot tudi druge članice Caritas Europa so zaprosili, da jim pomagamo v njihovih prizadevanjih, pa ne samo pri humanitarni pomoči, tudi pri obnovi domov že tako revnih prebivalcev Albanije, ki so ostali brez vsega.

Vabimo k solidarnosti. Svoj dar lahko nakažete na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Potres Albanija , Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X, Sklic: 00 626.
Možno je tudi darovanje prejo SMS sporočila KARITAS5 na 1919 in prispevati 5 EUR.

Hvala vsem iz vsega srca.

Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh