Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zbor Glee Club v Ljubljani: glasbena poslastica z ameriške univerze [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 03. 2023 / 09:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2023 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zbor Glee Club v Ljubljani: glasbena poslastica z ameriške univerze [VIDEO]
Zbor Glee Club z ameriške univerze Princeton. FOTO: FB/PUGC

Zbor Glee Club v Ljubljani: glasbena poslastica z ameriške univerze [VIDEO]

V uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani nocoj ob 19. uri prirejajo koncert 100-članskega mešanega pevskega zbora Glee Club z Univerze Princeton iz Združenih držav Amerike.

Zbor vodi mednarodno uveljavljeni britanski baritonist in dirigent Gabriel Crouch. Obiskovalci koncerta bodo prisluhnili delom skladateljev in skladateljic od Williama Byrda, Cyrillusa Kreeka, Ulyssesa Kaya, Knuta Nystedta do Caroline Shaw in drugih.


Okoli 100-članski pevski zbor je najstarejši in največji zbor na Univerzi Princeton in že več generacij služi kot središče pevcev na tej univerzi.

Mešani pevski zbor Glee Club z Univerze Princeton

Kot pojasnjujejo na predstavitveni spletni strani, je okoli 100-članski pevski zbor najstarejši in največji zbor na Univerzi Princeton in že več generacij služi kot središče pevcev na tej univerzi, v katerem se zbirajo podobno misleči študenti, ki želijo raziskovati svoje glasbene strasti in sklepati prijateljstva za vse življenje.

Glee Club Choir: pevci. FOTO: FB/PUGC

Zbor vsako drugo leto gostuje v tujini, brez kakršnih koli stroškov za študente, in pevci tokrat na seznam žigov v potnih listih dodajajo tudi Slovenijo. Na sezono v povprečju pripravijo šest večjih nastopov, poleg tega pa večkrat sodelujejo na prireditvah in srečanjih v študentskem naselju. Na vajah se srečujejo trikrat tedensko.

Glee Club Choir: pevke. FOTO: FB/PUGC

Zbor izvaja zelo širok glasbeni program, od renesančnih motetov in madrigalov, romantičnih pesmi, velikih zborovsko-orkestralnih mojstrovin in zborovskih naročil iz 21. stoletja do bolj tradicionalnih zborovskih del, kot so spirituali, ljudska glasba in tradicionalne študentske pesmi. Sestava članov zbora je morda še širša: dodiplomski in podiplomski študentje, znanstveniki in pesniki, filozofi in ekonomisti - zastopana so vsa področja akademskega življenja, ki jih povezuje vera v plemenitost glasbe in veselje do skupnega petja.

Gabriel Crouch. FOTO: FB/St.Veit

Kdo je Gabriel Crouch?

Zborovodja mladih pevcev je mednarodno uveljavljeni britanski baritonist in dirigent Gabriel Crouch, nekdaj član znamenite vokalne zasedbe The King's Singers.

Gabriel Crouch je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih kot zborovski pevec v Westminstrski opatiji v Londonu, med drugim je kot solist sodeloval na kraljevi poroki.

Crouch je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih kot zborovski pevec v Westminstrski opatiji v Londonu, med drugim je kot solist sodeloval na kraljevi poroki. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja se je za več let pridružil »kraljevim pevcem«, pozneje je sodeloval tudi z ansamblom Tenebrae. Od leta 2008 vodi britansko vokalno zasedbo Gallicantus, ki se posveča izvajanju in snemanju renesančne glasbe. Z omenjenim ansamblom je izdal šest posnetkov in požel navdušujoče kritike ter prejel več nagrad »Editor's Choice« v strokovnih glasbenih revijah.

Njegova osrednja zadolžitev je vodenje zborovske dejavnosti na Univerzi Princeton. V Združene države Amerike se je preselil leta 2005 in si tam kot dirigent in režiser ustvaril mednarodno prepoznavnost. Številni njegovi posnetki so nagrajeni, med drugim je bil nominiran tudi za nagrado grammy.

Nalaganje
Nazaj na vrh