Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Elda Viler – na odru že 60 let!

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 08. 03. 2023 / 11:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2023 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Elda Viler – na odru že 60 let!
Elda Viler (1944) je dama slovenske popevke. FOTO: Tatjana Splichal

Elda Viler – na odru že 60 let!

V petek, 10. marca, bo v Slovenski Filharmoniji koncert priljubljene pevke Elde Viler – ta dan bo minilo točno 60 let, odkar je takrat komaj 19-letna stopila prvič na oder Slovenske Filharmonije na prireditvi Sončna ura.

Glasbeno pot je začela v 60 letih prejšnjega stoletja, v zlatem obdobju slovenske popevke. Ko so veliki slovenski skladatelji napisali in tekstopisci napisali lepo, a zahtevno skladbo, so običajno iz navdiha rekli: »Ta je pa za Eldo!« Z izjemno lepim glasom, prepoznavnim med tisoči, je bila tudi odlična interpretka. Večina skladb iz 60. in 70. let so postali zimzeleni hiti, večno lepe melodije so poznane vsem generacijam.

FOTO: Tatjana Splichal

Odkar je leta 1963 Primorka prvič nastopila na osrednjem ljubljanskem glasbenem odru na prireditvi Sončna ura – takrat je zmagala na avdiciji koprskega radia, a njen glas je že bil znan dolgo pred tem na koru cerkve v Koštaboni in drugje – se je njena pevska pot začela in zatem samo še vzpenjala. S skladatelji Atijem Sossom, Jožetom Privškom, Mojmirjem Sepetom in Juretom Robežnikom ter pesniki, kot so Minatti, Strniša, Budau, Šomen, Jesih, Košuta je ustvarila slovensko glasbeno umetniško izpovednost, bogato zakladnico, ki ji, kot je nekoč dejal Jože Felc, »po krivici pravimo zabavna glasba«.

Mati in hči, Elda Viler in Ana Dežman. FOTO: Tatjana Splichal

Z mladim 60-članskim orkestrom Ave in drugimi gosti, med drugim tudi svojo hčerko Ano Dežman, bo zapela najlepše melodije, ki so jih zanjo pisali največji skladatelji. Zanimivo je, da Eldo pri njenih skoraj 80 letih še vedno iščejo skladatelji mlajše generacije, ki želijo zanjo napisati pesem. Tako bo na odru Filharmonije zapela tudi skladbe, ki so nastajale v zadnjih letih in te so ji, kot večkrat pravi, še posebej ljube.

Vstopnice za koncert, ki bo v petek, 10. marca, ob 20. uri, so še na voljo.

Kupi v trgovini

Vodnik po orgelski glasbi
Priročniki za glasbo in film
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh