Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zbornik Železne niti

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 22. 01. 2020 / 18:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2020 / 18:46
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zbornik Železne niti

Muzejsko društvo Železniki je izdalo šestnajsto številko zbornika Železne niti, ki prikazuje življenje v Selški dolini nekoč in danes.
Muzejsko društvo Železniki je izdalo šestnajsto številko zbornika Železne niti, ki prikazuje življenje v Selški dolini nekoč in danes.

V zborniku Železne niti so objavljeni prispevki 33 avtorjev. V ospredje so postavili pomembni muzejski obletnici, ki so ju spominjali leta 2019: 40-letnico delovanja muzejskega društva in 50-letnico odprtja Muzeja Železniki. V prvem delu zbornika so predstavili pomembne dogodke muzejskega društva, ki segajo v leto 1941.

Podrobneje so opisali tudi zadnjih deset let delovanja društva in sprememb v muzeju. Raziskovali so zgodovino, prenavljali ali na novo postavljali zbirke, pripravljali razstave, predvajali dokumentarne filme, gostili strokovna predavanja. Predstavili so zgodbo velike slike akademskega slikarja Miligoja Dominka Hoja na plavž, ki je v muzeju od začetka, in istoimensko predstavo.

Pridobivanje železa po 2.500 let starih postopkih

Janez Rihtaršič, Andrej Bogataj in Bojan Rihtaršič so prikazali pridobivanje železa po 2.500 let starih postopkih s Štalce, kar je prikazano tudi na naslovnici zbornika. Ta prikazuje razrezane dele očiščenega »volka« (železa z manjšimi ostanki žlindre), pridobljenega ob poskusu taljenja, in kovan nož, izdelan iz volka.


Železniki pred drugo svetovno vojno

V zborniku so opisali življenja in delovanje nekaterih rojakov. Aleš Primožič je predstavil pravnika, politika in publicista dr. Antona Dermoto, Drago Bajt, profesorja in pedagoga Franca Čemažarja, Franc Pfajfar prvega slovenskega knjižničarja Filipa Trpina, Jana Kelc pa potovko Barbaro.

Miha Markelj je raziskal »Selško jezero«, o obstoju srednjeveškega jezera v zgornjem delu doline.

Minca Rihtaršič je predstavila na novo postavljeno znamenje Pod zijavko.

Marija Gasser je predstavila dvesto let stare papirnate jaslice.

Viko Oblak piše o cerkvi Marije Pomočnice na Prtovču in podobico romanja na Prtovč iz leta 1873.


Spodnje Danje pri Sorici

V razdelku Naravoslovje Bojan Kofler predstavi Alfonzovega brezokca, endemit iz Škofjeloškega hribovja.

240 let šolstva v Selcih

Prebrati je možno o trudu za pridobivanje koncesije za delovanje Boncljeve gostilne in šolstvu v Železnikih v začetku 20. stoletja. Objavili so raziskavo o obstoju srednjeveškega jezera v zgornjem delu doline in znamenju Pod zijavko, predstavili so dvesto let stare papirnate jaslice, podobico romanja na Prtovč iz leta 1873, zapuščino Antona Sedeja, oddajanje in arhiv lokalne postaje TV Železniki ...

Predstavili so vse obletnice, posebej 240-letnico šolstva v Selcih (Sonja Čenčič). Leta 2019 je minilo tudi 40 let prepevanja Mešanega pevskega zbora Domel.

Zanimiva sta pogovora s častno občanko dr. Jožico Rejec in orglarskim mojstrom Tomažem Močnikom. Predstavili so skupino Sončki dobrote.

Objavili so pregled šolskih uspehov v letu 2018/19, nekaj pesmi Ladi Trojar in Franca Tuška ter predstavili občinske nagrajence. Spomnili so se tudi Mare Demšar in Andreja Demšarja, ki sta se poslovila.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh