Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalni dan slepih in slabovidnih [FOTO]

Za vas piše:
Sonja Pungertnik
Objava: 03. 09. 2022 / 16:23
Oznake: Cerkev, Maša, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2022 / 08:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahvalni dan slepih in slabovidnih [FOTO]
Navzoči so ponosno prisluhnili evangeliju, ki ga je prebral prvi slovenski slepi stalni diakon Aleksander Pavkovič. FOTO: Ivan Rampre/Vatican News

Zahvalni dan slepih in slabovidnih [FOTO]

V soboto, 3. septembra, je v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani po dveh letih korona pavze spet zazvenela zahvalna pesem slepih in slabovidnih ter njihovih prijateljev.

Zbrani že na trinajstem zahvalnem dnevu so se Bogu zahvalili za številne milosti, ki so jih deležni, ter za sopotnike, ki jim v življenju stojijo ob strani. Udeležence iz vse Slovenije sta sprejela p. Damjan Ristić, predstojnik tamkajšnje jezuitske skupnosti, in p. Tomaž Mikuš, rektor cerkve sv. Jožefa. Slednji je zbranim predstavil bogato zgodovino svetišča sv. Jožefa ter poslanstvo Družbe Jezusove. 

Zbrani pri sv. Jožefu. FOTO: Ivan Rampre/Vatican News

Evangelij pri današnjem bogoslužju je prebral prvi slovenski slepi stalni diakon Aleksander Pavkovič.

Sledila je sveta maša, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, s sodelovanjem pa so jo obogatili verniki sami. Navzoči so ponosno prisluhnili evangeliju, ki ga je prebral prvi slovenski slepi stalni diakon Aleksander Pavkovič, ki je prav za to priložnost pripotoval iz Nemčije, kjer živi s svojo družino.

Sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. FOTO: Ivan Rampre/Vatican News

Pri sv. maši so poseben blagoslov prejeli tudi dragoceni štirinožni pomočniki slepih – psi vodiči.

Pri sv. maši so poseben blagoslov prejeli tudi nadvse dragoceni štirinožni pomočniki slepih – psi vodiči.

Blagoslov psov vodičev. FOTO: Ivan Rampre/Vatican News

Za okrepčilo in prijetno druženje po maši so poskrbeli sodelavci in prostovoljci Ignacijevega doma duhovnosti, srečanje pa je finančno podprla Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Srčna želja slepih in slabovidnih je, da bi zahvalni dan postal še bolj dostopen: mnogi zanj sploh ne zvedo ali pa nimajo ustreznega spremstva.

Zbrane je nagovorila tudi Sonja Pungertnik. FOTO: Ivan Rampre/Vatican News

Ob slovesu so si obljubili, da se prihodnje leto spet zberejo. Njihova srčna želja je, da bi našli način in pot, da bi zahvalni dan slepim in slabovidnim lahko postal še bolj dostopen. Mnogi se namreč dogodka ne morejo udeležiti, ker preprosto zanj ne zvedo, ali pa nimajo nikogar, ki bi jim ponudil spremstvo. A volja bo z Božjo pomočjo našla tudi pot.

Kupi v trgovini

Brevir - Bogoslužni molitvenik
Liturgične knjige
90,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh