Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: »Božji borec« Ron DeSantis začenja predsedniško kampanjo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 05. 2023 / 14:17
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2023 / 22:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: »Božji borec« Ron DeSantis začenja predsedniško kampanjo
Ron DeSantis z družino v svoji guvernerski pisarni. FOTO: FB/Ron DeSantis

ZDA: »Božji borec« Ron DeSantis začenja predsedniško kampanjo

Guverner ameriške zvezne države Florida Ron DeSantis je sinoči z odločnimi besedami najavil svojo kampanjo za kandidata na predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike leta 2024.

Najava kandidature se žal ni iztekla povsem po načrtih, saj je imel republikanec DeSantis ob tem tehnične težave pri spletnem pogovoru na družbenem omrežju Twitter. Zaradi neuspešnega zvočnega prenosa večina uporabnikov ni mogla slišati pogovora 44-letnega politika z lastnikom Twitterja Elonom Muskom, do težav pa naj bi prišlo zaradi prevelike obremenitve strežnikov.

DeSantis se v javnosti predstavlja kot dejaven katoličan. Zelo rad govori o Bogu in veri. Toda medtem ko obstajajo cele galerije fotografij, na katerih sta predsednik ZDA Joe Biden in njegova soproga Jill na obisku v svoji domači katoliški župniji v Wilmingtonu v ameriški zvezni državi Delaware, je bolj ali manj nejasno, kje in kako svojo vero udejanja najnovejši tekmec Donalda Trumpa za predsedniško kandidaturo med republikanci, za avstrijski Kathpress piše njihov sodelavec Bernd Tenhage.

Krst sina z blagoslovljeno vodo iz Svete dežele

Jezuitska revija America je stvari poskušala priti do dna - in ni prišla nikamor. Svojo zgodbo je naslovila »Skrivnostno katolištvo Rona DeSantisa«. Celo konservativna revija Crisis Magazine priznava, da ne ve, katero župnijo obiskuje 44-letnik in kako živi svojo vero. Avtor prispevka ne razkrije podatka, od kod mu prepričanje, da je novi predsedniški kandidat dejaven katoličan. Edini dokaz, ki ga navaja, je krst DeSantisovega sina na dan njegove umestitve za guvernerja Floride leta 2019.

DeSantis je prav to zgodbo nedavno znova pripovedoval na mednarodni konvenciji krščanskih medijev organizacije National Religious Broadcasters v Orlandu na Floridi, ki je zasedala med 22. in 25. majem. Njegova prva naloga na položaju guvernerja je bila, kot je pojasnil, »krst najinega sina Masona«. Z ženo Casey sta v ta namen pripravila vodo iz Galilejskega jezera, ki jima jo je poslal prijatelj iz Izraela. Ta voda je nadomestila stekleničko z blagoslovljeno vodo, ki sta jo sama prinesla iz Svete dežele, pa se je med čiščenjem hiše izgubila.

DeSantis ima strica, ki je duhovnik v Ohiu, in teto, ki kot redovnica živi na Floridi.

Nekaj manj znanih dejstev o DeSantisovem katolištvu sega v njegovo zgodnjo mladost v mestu Dunedin na Floridi. Kot spominjajo pri Kathpressu, guverner prihaja iz družine italijanskih priseljencev. Njegova mati Karen je delala kot medicinska sestra, oče Ronald pa kot monter kabelskih omaric. Ron je med tednom obiskoval katoliško šolo Lurške Matere Božje, ob nedeljah pa je redno hodil k sveti maši.

DeSantis ima strica, ki je duhovnik v Ohiu, in teto, ki kot redovnica živi na Floridi. Center Pew za javnomnenjske raziskave, ki beleži versko pripadnost članov kongresa, DeSantisa, ki je bil trikrat izvoljen v predstavniški dom, navaja kot katoličana. O njegovih verskih preferencah iz časa, ko je študiral na elitnih univerzah Yale in Harvard ter bil član ameriške mornarice, je znanega zelo malo.

DeSantis kot nadarjen politik ve, kako pomembna je religija v republikanski stranki. FOTO: FB/Ron DeSantis

Odločen zagovornik vere

Toda DeSantis kot nadarjen politik ve, kako pomembna je religija v republikanski stranki. Njihovi najbolj zanesljivi volivci so evangeličani, ki so predstavljali tudi najbolj zvesto bazo Donalda Trumpa. Strinjajo se s pripovedjo nekdanjega predsednika o žrtvi ukradenih volitev - s katero se strinja tudi DeSantis.

V svojem nagovoru v Orlandu je guverner recimo govoril o tem, kako naj bi zvezni organi »nekatere katoličane preiskovali zaradi njihove vere«. Drzna trditev glede na dejanska dejstva, ugotavljajo pri Kathpressu … Kot je DeSantis navedel v nagovoru, je območni urad FBI v ameriški zvezni državi Virginiji opozoril na nevarnosti »skrajniških tradicionalističnih katoličanov«, kot je recimo organizacija Catholic Apologetics International. Ti naj bi odkrito izražali antisemitizem, ksenofobijo, zavračanje LGBTQ+ in bližino ideologiji bele nadvlade, tako DeSantis.

Nadenite si polno Božjo oborožitev in nikoli, nikoli ne obupajte.

FBI je na koncu zavrnil predlog za spremljanje teh skupin, češ da je bila analiza območnega urada nezadostna. DeSantis je postopek kljub temu označil za napad na versko svobodo običajnih katoličanov - in se predstavil kot zagovornik vere: »Nadenite si polno Božjo oborožitev in nikoli, nikoli ne obupajte,« je povabil zbrane delegate.

Republikanski politik je pridobil točke pri verski desnici z omejitvijo splava na Floridi, ki je dopusten do šestega tedna nosečnosti, kar je eden najstrožjih zakonov o splavu v ZDA. V javnih šolah je prepovedal poučevanje vsebin LGTBQ+, prepovedal medicinsko obravnavo transspolnih mladih in prevzel vodilno vlogo pri kritiki zaščitnih ukrepov med koronaepidemijo.

Plusi in minusi pri katoliških škofih

Katoliški škofje na Floridi so DeSantisa pohvalili za krepitev verskih šol - kritizirali pa so njegovo podporo zakonu, ki olajšuje smrtno kazen: namesto soglasnega glasovanja dvanajstih porotnikov je zdaj potrebna le večina osmih. S cerkvenimi voditelji se je spopadel tudi zaradi svojih neomajnih stališč do priseljevanja. Ko je guverner z davkoplačevalskim denarjem s Floride na otok Martha's Vineyard v ameriški zvezni državi Massachusetts pripeljal prosilce za azil iz Teksasa, je nadškof Miamija Thomas Wenski spregovoril o »novi najnižji točki«.

DeSantis je pred vnovično izvolitvijo na Floridi dokazal, da razume vlogo religije v republikanski stranki. Predvajal je televizijski oglas, v katerem Bog opazuje svoje stvarstvo in ugotavlja: »Potrebujem borca!« Iskal naj bi nekoga, ki bi se odločno uprl vsem napadom. »In tako je Bog ustvaril borca,« v oglasu zazveni močan glas in na sliki se pojavi: Ron DeSantis.

Nalaganje
Nazaj na vrh