Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: Cerkev ne more ubežati krempljem zlorabe

Objava: 16. 03. 2009 / 11:27
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

ZDA: Cerkev ne more ubežati krempljem zlorabe

V preteklem letu so katoliške škofije v Ameriki izplačale 436 milijonov dolarjev odškodnin za žrtve zlorab, ki segajo vse do začetka štiridesetih let prejšnjega stoletja. Kot so sporočili škofje na predstavitvi ‘Letnega poročila o zaščiti otrok in mladostnikov’, je to sicer manjša vsota kot v prejšnjih letih, vendar je število tožb (803 primeri v letu 2008) za 16% višje kot leto poprej. Pri tožnikih gre predvsem za odrasle moške, ki so jih po njihovih navedbah v starosti 10 – 14 let zlorabljali škofijski duhovniki in redovniki. Veliko število obtoženih je zdaj že pokojnih, saj tožbe segajo tudi 60 let nazaj.

Po navedbah poročila je bilo v preteklem letu 23 milijonov dolarjev namenjenih za preprečevanje spolne zlorabe otrok, kar je dva milijona dolarjev več kot leto pred tem. V vseh škofijah veljajo posebni predpisi za zaščito otrok, kamor sodijo denimo rutinska preverjanja novih sodelavcev in prostovoljcev, seminarji proti zlorabi otrok, in seveda strogi kazenski ukrepi v primeru morebitne zlorabe.

Letno poročilo o zaščiti otrok in mladostnikov ameriške škofovske konference je del reforme, ki so jo škofje vpeljali leta 2002, v obdobju najhujših obtožb glede spolne zlorabe otrok. V zadnjih šestdesetih letih je katoliška Cerkev v ZDA po lastnih navedbah morala izplačati 2,6 milijard dolarjev v primeru zlorab. Veliko škofij je s tem zašlo v hude finančne težave.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh