Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: Cerkev pozdravlja odločitev sodišča v prid svobode vesti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 06. 2018 / 11:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2018 / 12:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

ZDA: Cerkev pozdravlja odločitev sodišča v prid svobode vesti

Slaščičar iz Kolorada sme še naprej zavračati peko tort za istospolne pare.

Vrhovno sodišče v Združenih državah Amerike je peku slaščičarne v mestu Lakewood v ameriški zvezni državi Kolorado priznalo pravico, da iz verskih razlogov zavrne peko poročne torte za istospolni par. Pristojno sodišče v Koloradu v predhodni razsodbi ni dovolj upoštevalo verskega prepričanja Jacka Phillipsa in je slaščičarju zavrnilo pravico do nevtralnega zaslišanja, so pojasnili vrhovni sodniki, ki so v včeraj objavljeni razsodbi vrhovnega sodišča s sedmimi glasovi proti dvema odločili v prid svobode do ugovora vesti. Škofovska konferenca ZDA z veseljem pozdravlja odločitev vrhovnih sodnikov.

Kot so ameriški škofje zapisali v izjavi za javnost, »današnja razsodba potrjuje, da vernikov na podlagi globoko ukoreninjenih verskih prepričanj ne smemo diskriminirati. Predstavniki zvezne vlade morajo spoštovati tudi vernike. To velja tudi za ustvarjalne podjetnike, kakršen je Jack Phillips, katerega namen je, da služi Gospodu na vseh področjih svojega vsakdanjega življenja. Kajti v pluralistični družbi, kakršna je naša, resnična strpnost ljudem z različnimi stališči pušča svobodo in življenje po veri, četudi ta prepričanja pri vladi niso najbolj priljubljena.«

Jack Phillips, dejaven kristjan, je leta 2012 istospolnemu paru na podlagi svojega verskega prepričanja zavrnil peko poročne torte. Par je Phillipsa tožil, s primerom pa se je v preteklosti ukvarjalo že več sodišč. Prizivno sodišče je leta 2015 odločilo, da je slaščičar s svojo zavrnitvijo kršil prepoved o diskriminaciji, ki velja v ameriški zvezni državi Kolorado. Če želi imeti javno podjetje, strankam ne sme zavračati uslug na podlagi njihove spolne usmerjenosti, je pisalo v razsodbi. Pri tem pa ni bilo upoštevano njegovo versko prepričanje, zato se je Phillips na razsodbo pritožil.

Kot je ves čas poudarjal, zunaj konteksta zaročnih ali poročnih tort nima nobenih zadržkov ustreči željam istospolnih parov. V skladu s svojim verskim prepričanjem prav tako ne pripravlja tort za noč čarovnic ali slaščic z alkoholom.

Poleg ameriških škofov je odločitev vrhovnega sodišča pozdravilo tudi več nevladnih organizacij, ki si prizadevajo za človekove pravice in versko svobodo. »V naši družbi ni prostora za sovražnost vlade do vernikov, zvezna država Kolorado pa je bila odkrito sovražna do verskega pogleda Jacka Phillipsa na zakonsko zvezo. Vrhovno sodišče je pravično razsodilo,« je dejala predstavnica ene izmed nevladnih organizacij, ki je zastopala Phillipsa: »Strpnost in spoštovanje različnih mnenj, ki izhajajo iz verskih prepričanj, sta v družbi, kakršna je naša, nujno potrebna. Odločitev sodišča jasno kaže, da mora vlada spoštovati Phillipsovo stališče o zakonski zvezi.«

Vir: Kathpress / CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh