Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: Kardinal Wuerl je vedel za obtožbe proti McCarricku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 01. 2019 / 10:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2019 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

ZDA: Kardinal Wuerl je vedel za obtožbe proti McCarricku

Bo nekdanji kardinal McCarrick laiziran?

Ameriški kardinal Donald Wuerl je za obtožbe proti nekdanjemu kardinalu Theodorju McCarricku vedel dosti prej, kot je to javno priznal. Nadškofija Washington in škofija Pittsburgh, kjer je deloval Wuerl, sta sinoči potrdili trditve ameriškega časnika Washington Post, ki piše, da je Wuerl že leta 2004 Vatikanu poročal o očitkih proti tedaj uglednemu kardinalu. Ena izmed žrtev, ki je za McCarrickovo spolno nadlegovanje v bogoslovnem semenišču prejela odškodnino, je omenjeni časnik opozorila na dokument iz škofije Pittsburgh, ki dokazuje wuerlovo poznavanje razmer.

Velika porota ameriške zvezne države Pensilvanije je škofijo Pittsburgh lani obtožila, da v času Wuerlovega vodenja ni zadostno ukrepala, da bi predelala primere zlorab in spolnih napadov ter duhovnike, ki so to počeli, suspendirala z njihovega delovnega mesta. Wuerl je pred umikom s položaja washingtonskega nadškofa lansko jesen znova zanikal, da je vedel za obtožbe proti svojemu predhodniku, 88-letnemu Theodorju McCarricku.

Primer McCarrick je Katoliško cerkev v ZDA pahnil v globoko krizo verodostojnosti, ki se z razkritji, kot je zadnje o kardinalu Wuerlu, še poglablja.

Laizacija nekdanjega kardinala McCarricka?

Po navedbah ameriškega časnika Wall Street Journal pa Vatikan stopnjuje pritisk na primer McCarrick. Neimenovani vir iz Vatikana naj bi razkril, da želijo še pred srečanjem o zaščiti mladoletnih konec letošnjega februarja zadevo zaključiti. Katoliški spletni portal Crux je poročal, da se Kongregacija za nauk vere, ki raziskuje obtožbe spolnih zlorab proti duhovnikom, ukvarja še s tretjim primerom, v katerem nadškofu McCarricku očitajo zlorabo mladoletne osebe.

Poročila ameriškega časnika so povzeli tudi mednarodni mediji, na španskem novičarskem portalu Religion Digital so med drugim zapisali: »Vatikanski proces proti zločinskemu nekdanjemu kardinalu Theodorju McCarricku napreduje z neverjetno hitrostjo in znova dokazuje, da je papež mislil resno, ko je zagrozil, da bo Cerkev očistil spolnih zlorab.«

McCarrick se je lansko leto po številnih očitkih zaradi spolnih zlorab odpovedal kardinalskemu nazivu. Obtožen je, da je mlade bogoslovce kar verižno vabil v svojo spalnico. Kdor je bil pokoren in je o njegovem početju molčal, temu je McCarrick odprl možnosti za napredovanje v Cerkvi.

Vir: Kathpress / kath.net
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh