Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: Nova zmaga za zagovornike življenja

Za vas piše:
A. R.
Objava: 26. 08. 2022 / 13:31
Oznake: Iz življenja, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2022 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: Nova zmaga za zagovornike življenja
Po odločitvi vrhovnega sodišča junija letos so v veliko ameriških klinikah umetno prekinitev nosečnosti prenehali izvajati. FOTO: Unsplash

ZDA: Nova zmaga za zagovornike življenja

V ameriških zveznih državah Teksas, Idaho in Tennessee je včeraj v veljavo stopila zakonodaja, ki zaostruje omejitve glede splava.

To je nov korak v prizadevanjih proti splavu na ravni zveznih držav, potem ko je ameriško vrhovno sodišče konec junija odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti na zvezni ravni.

V vseh treh državah je bila umetna prekinitev nosečnosti prepovedana po šestem tednu. Nova zakonodaja v Tennesseeju in Idahu splav prepoveduje od spočetja dalje, v Teksasu pa so zvišali kazni za tiste, ki omogočajo splav. 

V Teksasu, kjer je splav prepovedan od spočetja dalje, nova zakonodaja za vse, ki bi izvajali splave, v najslabšem primeru predvideva zaporne kazni, poleg tega pa še do 100.000 dolarjev denarne kazni. V Teksasu sicer trenutno veljajo trije zakoni, ki prepovedujejo splav. Poleg od včeraj veljavnega sta v veljavi še zakona iz let 1925 in 2021. Edina izjema za umetno prekinitev nosečnosti velja v primerih, ko je zaradi nosečnosti nedvomno ogroženo življenje matere.

V Idahu nova zakonodaja skoraj popolnoma prepoveduje splav, dovoljuje pa izjeme v primeru posilstva ali incesta. Tudi v Tenneseeju je po novi zakonodaji umetna prekinitev nosečnosti skoraj popolnoma prepovedana. Izjema velja le za primere, ko je v primeru nadaljevanja nosečnosti ogroženo življenje matere. 

Že danes bo skoraj popolna prepoved splava začela veljati v Severni Karolini, v soboto pa v Oklahomi.

Nalaganje
Nazaj na vrh