Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: prepoved obhajila za zagovornike splava

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 06. 2019 / 12:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2019 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje

ZDA: prepoved obhajila za zagovornike splava

Škof v Illinoisu je ostro nastopil proti tamkajšnjim vodilnim politikom.

Škof v Springfieldu v ameriški zvezni državi Illinois, Thomas Paprocki, je tamkajšnjim vodilnim politikom odrekel podeljevanje svetega obhajila, so minuli konec tedna sporočili s sedeža škofije. Po navedbah škofijskega tiskovnega predstavnika mednje sodijo demokrata Michael Madigan in John Cullerton ter drugi katoliški poslanci. Škof Paprocki se je s tem odzval na glasovanje o liberalizaciji zakonodaje o splavu v svoji zvazeni državi. »Podpirati zakon, ki otroke v materinem telesu obravnava kot lastnino ter v vsakem trenutku in vsakem primeru dopušča njihovo izničenje, je zlo,« je pojasnil škof.

Škof Paprocki se v izjavi sklicuje na dva zakona zvezne države Illinois: »Reproductive Health Act«, ki je bil sprejet v začetku meseca, splav opisuje kot »temeljno pravico« in presega celo osnovno razsodbo vrhovnega sodišča iz leta 1973, s katero je bil splav uzakonjen. Umetna prekinitev nosečnosti je odslej pod določenimi pogoji dovoljena do devetega meseca nosečnosti. Škofovska konferenca ZDA je izid glasovanja komentirala kot »kolektivno moralno odpoved«. Drugi zakon iz leta 2017 pa veleva, da je treba splave financirati iz zdravstvenega zavarovanja.

Illinois s tem nasprotuje pobudam v večih ameriških zveznih državah, v katerih so v preteklih mesecih uzakonili stroge prepovedi opravljanja splava, ali pa o tem še razpravljajo. Ti zakoni ne predvidevajo niti izjem v primeru incesta ali posilstva.

Prepoved pristopanja k zakramentom za katoliške politike, ki podpirajo liberalno zakonodajo o splavu, v ZDA ni nič neobičajnega. V škofiji Springfield zaradi njegovega odnosa do splava dlje časa niso želeli obhajati demokratskega senatorja Dicka Durbina

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh