Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: spominski dan MLK »priložnost za preobrazbo krivičnih sistemov«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 01. 2023 / 12:12
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2023 / 15:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: spominski dan MLK »priložnost za preobrazbo krivičnih sistemov«
Grafit s podobo Martina Luthra Kinga ml. v Washingtonu. FOTO: Vatican Media

ZDA: spominski dan MLK »priložnost za preobrazbo krivičnih sistemov«

V Združenih državah Amerike danes obhajajo spominski dan Martina Luthra Kinga ml., nekdanjega gorečega borca za državljanske pravice, ki ga vsako leto obeležijo na tretji ponedeljek v januarju. MLK se je rodil 15. januarja 1929.

Hčerka Martina Luthra Kinga ml., dr. Bernice Albertine King, ob današnjem spominskem dnevu Američane poziva, naj se povežejo v ljubečo skupnost in spremenijo sisteme, ki še naprej ohranjajo nepravičnost, poroča spletni portal Vatican News. Dr. Kingova je prepričana, da lahko verski voditelji, kot je papež Frančišek, ponudijo pozitivno sporočilo za spodbujanje nenasilja: »Sporočila so izredno pomembna. Sporočila o nenasilju, miru in sočutju, ki jih posreduje papež Frančišek in jih deli s svetom, se nam zdijo zelo pomembna.«

Današnji zvezni praznik v Združenih državah Amerike od leta 1986 obeležuje zapuščino Martina Luthra Kinga ml. ter vabi vse državljane, naj izboljšajo svoje skupnosti in sledijo stopinjam karizmatičnega baptističnega pastorja in borca za državljanske pravice, ki je bil umorjen leta 1968.

Spominski dan MLK je povabilo vsem Američanom, naj gradijo pravičen, človeku prijazen, enakopraven in miroljuben svet.

Ljubeča skupnost za miren svet

Tema, ki jo je za premislek v letošnjem letu izbral Kingov center, ustanovljen na pobudo dr. Bernice Albertine King, je »Spodbujanje miselnosti o ljubeči skupnosti za preoblikovanje nepravičnih sistemov«. Kot je za Vatican News pojasnila dr. Kingova, izbrana tema zajema vizijo njene organizacije, ki spodbuja »ljubečo skupnost, v kateri se konča nepravičnost in kjer prevlada ljubezen«. Namesto da bi družba nadaljevala začarani krog krivic, ki se dogajajo iz dneva v dan, je spominski dan MLK povabilo vsem Američanom, naj gradijo »pravičen, človeku prijazen, enakopraven in miroljuben svet«.

Vsi smo povezani v svoji skupni človeškosti in lahko se med seboj ne strinjamo, ne da bi ob tem drug drugega omalovaževali ali ponižali.

Nenasilna miselnost, ki se osredinja na ljudi

Dr. Kingova opozarja, da boljšo družbo lahko zgradimo le v primeru, če bomo gojili novo miselnost, ki sprejema koncept »ljubeče skupnosti«. Cilj te mislenosti je, tako Kingova, preoblikovati nepravične sisteme, kot so »kolonializem, apartheid, rasizem, genocid, pohlep, militarizem in sebičnost«, v skupnost, v kateri je vsak član cenjen in priznan v svojem prirojenem dostojanstvu.

Dr. Kingova svoje sodržavljane poziva, naj se zavedajo, kako smo vsi povezani v svoji skupni človeškosti in da se lahko med seboj ne strinjamo, ne da bi ob tem drug drugega omalovaževali ali ponižali.

Vladne politike, ki so osredinjene na ljudi, so še eno sredstvo za doseganje »miselnosti ljubeče skupnosti«. In prav ljubezen bi morala biti po mnenju dr. Kingove temelj vseh prizadevanj za skupno dobro ter bi morala delovati kot gorivo za nenasilje.

 Dr. Kingova se je s papežem Frančiškom srečala 12. marca 2018. FOTO: Vatican Media

Verski voditelji naj se uprejo moralni krizi

Martin Luther King ml. je bil Nobelov nagrajenec za mir in baptistični duhovnik tretje generacije, njegova prepričanja, ki so temeljila na krščanstvu, pa so ga spodbudila k boju za državljanske pravice.

Na vprašanje o vlogi religije pri povezovanju skupnosti glede vprašanj družbene pravičnosti je njegova hči dr. Kingova odgovorila, da lahko verski voditelji »skupaj navdihujejo spremembe, ki temeljijo na ljubezni in si prizadevajo ustvariti pravičen, človeku prijazen in enakopraven svet«.

Dr. Kingova je navedla tudi besede p. Pierra Teilharda de Chardina, jezuitskega duhovnika in filozofa z začetka 20. stoletja, ki je trdil, da je duhovnost temelj naše želje po oblikovanju pravičnejšega sveta. Kot je dejala, smo ljudje »duhovna bitja s človeškimi izkušnjami in ne človeška bitja z duhovnimi izkušnjami«.

Biti luč zahteva vodenje, kajti luč je vodnica. Sol pa ohranja in oplemeniti, ohranja snovi, ki jih nujno potrebujemo za življenje.

Ljubezen kot gorivo za spodbujanje družbene pravičnosti

Jezus nas je kot kristjane zadolžil, da smo luč in sol za svet, je opozorila dr. Kingova: »Biti ta luč zahteva vodenje, kajti luč je vodnica. Sol pa ohranja in oplemeniti, ohranja snovi, ki jih nujno potrebujemo za življenje.«

Zato si moramo kristjani prizadevati za ohranjanje človečnosti in vrednot, kot so »ljubezen, spoštovanje in dostojanstvo«, ki nikoli ne gredo iz mode: »Prevzeti moramo vodstvo, kajti naš svet se je znašel v moralni krizi. Smo v globoki duhovni krizi.« Po besedah dr. Kingove moramo »tisti, ki smo duhovni ljudje, zavzeti ustrezno mesto, da bomo resnično vodili in zagotovili ohranjanje tistih načel in vrednot, ki so bistvenega pomena za preživetje našega človeštva«.

Zdi se mi pomembno, da tisti, ki govorimo v podobnem tonu in na podoben način, zvenimo kot pokvarjena plošča.

Pozitivno sporočilo papeža Frančiška

Dr. Bernice Albertine King se je s papežem Frančiškom doslej srečala dvakrat, leta 2021 pa ji je sveti oče ob spominskem dnevu Martina Luthra Kinga ml. poslal pismo.

Njegovi dosledni pozivi k miru, nenasilju in sočutju so po njenem mnenju pomemben prispevek k ustvarjanju boljše družbe. Dr. Kingova je prepričana, da morajo krščanski voditelji namesto negativnih sporočil, ki jih nenehno prejemamo iz filmov, medijev, glasbe in oglaševanja, svojim sodobnikom ponujati prodorno pozitivno sporočilo. »Zdi se mi pomembno, da tisti, ki govorimo v podobnem tonu in na podoben način, zvenimo kot pokvarjena plošča,« je sklenila: »In zato upam, da obstajajo ljudje, ki slišijo in upoštevajo sporočilo papeža Frančiška.«

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh