Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravniki in zobozdravniki začenjajo stavko, vlada želi, da prekinejo stavkovne aktivnosti

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 01. 2024 / 17:05
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 07:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravniki in zobozdravniki začenjajo stavko, vlada želi, da prekinejo stavkovne aktivnosti
FOTO: Tatjana Splichal

Zdravniki in zobozdravniki začenjajo stavko, vlada želi, da prekinejo stavkovne aktivnosti

Potem ko so minuli torek zdravniki in zobozdravniki opozorilno stavkali, v sindikatu Fides danes začenjajo stavko, tokrat do preklica ali sklenitve sporazuma. Fides se bo sicer z vlado spet sestal danes ob 12. uri.

V sindikatu si želijo ureditve plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju. Nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje 1. julija 2024. Ob tem pa si želijo sprejetje dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

Uvedba novega delovnega mesta?

V predlogu aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike Fides med drugim predlaga uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik oziroma zobozdravnik specialist, na katerem bi zaposleni lahko dosegel tudi 66. plačni razred, torej skoraj 5890 evrov osnovne bruto plače, navaja STA.

Ob tem bi v kolektivni pogodbi sindikat črtal določbe, po kateri nove standarde in normative dela zdravnikov obravnava in potrdi zdravstveni svet ministrstva za zdravje. Kot tretjo zahtevo so izpostavili 100-odstotno plačilo stavkajočim v času stavke.

Zavlačevanje s plačno reformo

Med razlogi za začetek stavke so v sindikatu navedli tudi zavlačevanje s plačno reformo in zapostavljanje zaposlenih ob vse več dodatnih nalogah in obremenitvah. Prav tako opozarjajo na po njihovi oceni »prisilne ukrepe«, ki jih uvaja decembra sprejeti zdravstveni interventni zakon, pa tudi na zapiranje oddelkov in ambulant kot posledico pomanjkanja zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

Pogajanja brez napredka

V sindikatu so bili v dneh pred stavko kritični do vladne strani, saj več tednov po napovedi stavke ni imenovala svoje pogajalske skupine. Pogajanja med stranema so se nato začela v sredo. Tudi druga pogajanja med Fidesom in vladno stranjo v četrtek niso prinesla zbližanja stališč. Vlada je nato v petek dopoldne Fidesu posredovala pisni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev.

Ker je sindikat predlog želel proučiti, so petkova pogajanja odpovedali. Sindikat je napovedal, da se bo do sobote uradno opredelil do vladnega predloga in pripravil svoj protipredlog. Vladna stran bo nato preučila Fidesov protipredlog, strani pa se bosta na pogajanjih zopet srečali v ponedeljek ob 12. uri.

V soboto zvečer so iz sindikata sporočili, da vladni predlog po njihovem mnenju ne ponuja nobenega približevanja stavkovnih zahtevam. »Pričakujemo, da bomo pred nadaljevanjem pogajanj dobili predlog, ki bo naše zahteve tudi resno naslavljal,« so poudarili in dodali, da stavka v ponedeljek bo.

Medicinske sestre stavke ne podpirajo

Stavko zdravnikov in zobozdravnikov podpirajo v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum, Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije ter Slovenskem zdravniškem društvu.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije pa stavke zdravnikov ne podpirajo, je za RTV Slovenija povedala predsednica zbornice Monika Ažman. »Tista medicinska sestra, ki 24 ur bedi ob stanovalcu v domu starejših občanov, na negovalnih oddelkih, še vedno zasluži dva plačna razreda manj kot je minimalna plača. To bi bil razlog za stavko,« je dejala.

Kako bo potekala stavka?

Delo v javnih zdravstvenih zavodih bo od jutri potekalo v okrnjeni obliki. Zdravniki bodo opravljali zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, le za nosečnice, otroke in starejše bodo opravljali tudi nenujne storitve. Za organizacijo dela in obveščanje bolnikov v času stavke so odgovorni zavodi, je sporočil sindikat.

Odziv vlade

»Vlada z začetkom ločenih pogajanj s sindikatom Fides spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma, podpisanega januarja 2023. Naša osrednja skrb so pacienti, saj si želimo, da pridejo do zdravnika, ko ga potrebujejo,« sta v odzivu na napovedano jutrišnjo stavko odgovorili z ministrstva za javno upravo in zdravje.

»Odločitev Fidesa, da stavko nadaljujejo toliko težje razumemo, saj je vladna pogajalska skupina naredila vse, da bi stavko preprečila. Do Fidesa smo pristopili z zelo konstruktivnim in razumnim predlogom za rešitev stavkovnih zahtev. Ponudili smo podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja realne rešitve v okviru enotnega plačnega sistema in ne ruši dogovora, da se višajo plače samo eni plačni skupini, saj bi s tem v plačni sistem vnesli dodatna nesorazmerja, tudi znotraj poklicne skupine zdravnikov,« so še zapisali v obeh ministrstvih, ki pozivata Fides, da stavkovne aktivnosti prekine.


Nalaganje
Nazaj na vrh