Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravniške organizacije: Nesmiselni ukrepi javno zdravstvo potiskajo čez rob

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 04. 2024 / 07:23
Oznake: Politika, Vlada, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2024 / 07:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravniške organizacije: Nesmiselni ukrepi javno zdravstvo potiskajo čez rob
Zdravniške organizacije so supno izjavo predstavile tudi na novinarski konferenci. FOTO: Sindikat Fides

Zdravniške organizacije: Nesmiselni ukrepi javno zdravstvo potiskajo čez rob

Šest zdravniških organizacij je sestavilo in objavilo skupno izjavo, v kateri opozarjajo na resnost stanja na področju zdravstva v Sloveniji in na posmehljiv odnos vladajočih do teh tematik.

Da bo »zdravstvo naša prioriteta«, so obljube, ki jih je ob vsakih volitvah in vsakem novem mandatu poslancev in vlade slišati že leta, vendar pa se nikoli nič ne zgodi ali spremeni, so skupno izjavo začeli podpisniki iz vrst Mladih zdravnikov Slovenije, sindikatov Praktik.um in Fides, Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva in Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

Razvrednoten in ponižan poklic zdravnika

»Razmere v javnem zdravstvu so danes nevzdržne. Zdravnice in zdravniki imamo dovolj, mnogi odhajajo in bojimo se, da bodo odhodi kmalu bistveno bolj množični. Aktualna vlada ni pozabila le na svoje predvolilne obljube, temveč celo na pisne zaveze, ki jih je dala zdravništvu. Z neverjetno lahkotnostjo je razvrednotila in ponižala poklic zdravnika in sprejela mnoge nesmiselne ukrepe. S takšnim ravnanjem zdravništvo stiska v kot in javno zdravstvo čez rob!« so prepričani podpisniki.

Množične odpovedi delovnih razmerij

Poudarjajo, da zlasti mlajše generacije zdravnic in zdravnikov bistveno bolj cenijo svoj prosti čas in njegovo preživljanje z družino ter se zavedajo vpliva prekomernega nadurnega dela na lastno zdravje. V trenutnih razmerah razmišljajo celo o množičnih odpovedih delovnih razmerij, kar bi za naše javno zdravstvo in prebivalce Slovenije že danes pomenilo katastrofo, ob zmanjšanem zanimanju za razpisane specializacije pa javnega zdravstva čez desetletje v Sloveniji ne bomo več poznali, svarijo.

Škoda zlasti za prihodnje generacije

»Zdravniki se bodo znašli, njim je pot odprta, saj se s pomanjkanjem zdravstvenega kadra soočajo vse evropske države. Tam so zdravniki spoštovani in dobro plačani. Žal se očitno nihče na vladni strani ne zaveda, da z dosedanjim ravnanjem (nepopravljive) škode ne povzroča zdravnikom, temveč slovenskemu javnemu zdravstvu in pacientom že danes, zlasti pa prihodnjim generacijam,« so prepričani podpisniki.

Korakati naprej in ne na mestu ali nazaj

Predstavniki zdravniških organizacij, ki so sestavili skupno izjavo in jo v sredo tudi javno predstavili na novinarski konferenci v prostorih Domus Medice v Ljubljani, so zapis sklenili z besedami, da so izgovori, da v enem mandatu ni mogoče izpeljati resnih in temeljitih reform, neresni. Po njihovem je v štirih letih mogoče narediti veliko, če le za to obstaja iskren interes – korakati naprej in ne korakati na mestu in nazaj.

Niso krivi zdravniki

Predsednik sindikata Fides Damjan Polh je izpostavil, da je 100 dni stavke številka, ki jim ni v čast, vendar pa zanjo in za stanje v družbi niso krivi zdravniki. »To je priznala tudi vlada v zapisu pred dobrim letom dni, ki pa je žal obstal nekje v predalu, čeprav je bil objavljen v uradnem listu,« je pojasnil Polh in dodal, da so v sindikatu o perečem stanju slovenskega zdravstva opozorili tudi Evropsko komisijo.

Zdravstveni sistem propada pred našimi očmi

»Z grozo opazujemo vedenje vlade in s pesimizmom zremo v prihodnost, saj zdravstveni sistem propada pred našimi očmi,« je bila čustvena predstavnica Mladih zdravnikov Alenka Bahovec: »Ob neustreznem plačilu za odgovornost, ki jo nosimo, in neustreznih delovnih razmerah razumemo kolege, ki se odločijo zapustiti naš sistem.« Mlade zdravnike po njenem skrbi, od koga se bodo učili, če visoko izobraženi specialisti zapuščajo terciarne ustanove.

Vlada se »dela norca« iz pacientov in zdravnikov

»Javno zdravstvo je v krizi. Težave so v vsej Evropi, toda pri nas je mnogo huje, saj dolga leta nismo storili nič, pa bi bilo že zdavnaj nujno,« je bil tudi Igor Dovnik iz Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov kritičen, še zlasti do zdajšnje vlade, ki da se »dela norca« iz pacientov in zdravnikov, povezuje pa jo neznanje, ignoranca, nekritičnost in pomanjkanje uvida v resnost situacije. Vlada se po njegovem ne more prepirati z zdravniki, ki jih primanjkuje na vseh ravneh.

Do rešitve priti zdaj, ne čez eno leto

Tudi Matija Cevc iz Slovenskega zdravniškega društva je, kot je poročala STA, prikimal, da vlada ni uresničila dogovora: »Izgovori na ujme in podobne stvari, da se ne realizira, kar je obljubljeno in podpisano, so slabi izgovori. Dejal je, da lahko sledijo ukrepom vlade in obravnavajo bolnike kot po tekočem traku, a ne verjame, da bodo bolniki zadovoljni s tem, če ne bodo dobili ustrezne oskrbe in pozornosti. Poudaril je še, da je treba najti kompromis in priti do rešitve zdaj, ne čez eno leto.

Slovenija postaja neto izvoznica zdravnikov

Podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Boštjan Kersnič pa je poudaril, da je šlo lani zgolj v Avstrijo in Nemčijo vsaj 25 zdravnikov, za kar so krivi delovni pogoji. Hkrati pa Slovenija ni zanimiva za zdravnike iz Makedonije, tamkajšnja agencija je namreč zavrnila sodelovanje pri iskanju zdravnikov za Slovenijo, saj so njene ciljne države zahodneje. »Iz tega lahko samo sklepamo, da postaja Slovenija neto izvoznica zdravnikov, kar je zelo slabo,« je opozoril Kersnič.

Nalaganje
Nazaj na vrh