Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Združeni narodi in Vatikan o težavah pri verskih spreobrnjenjih

Objava: 28. 08. 2012 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Združeni narodi in Vatikan o težavah pri verskih spreobrnjenjih

Število držav, v katerih so kršene pravice do verske svobode, narašča, narašča pa tudi verska nestrpnost do kristjanov.

Verska spreobrnjenja so po mnenju posebnega poročevalca Združenih narodov o verski in svetovnonazorski svobodi, Heinerja Bielefeldta, v številnih državah po svetu povezana z nevarnostmi in težavami. Spreobrnjence pogosto doleti kazen ali pa jih oblasti nadlegujejo. Otroci morajo še naprej obiskovati verski pouk tiste veroizpovedi, ki so se ji starši odrekli.

V pogovoru za nemško revijo je Bielefeldt pojasnil, da v okoli 30% držav obstajajo obsežne omejitve in grožnje za spreobrnjence. Poleg držav, ki so prežete z islamom, je versko spreobrnjenje izjemno težko izvedljivo tudi v večinsko hindujski Indiji ter v državah jugovzhodne Azije, kjer je osrednja religija budizem. Spreobrnjenje je precej zahtevno tudi v Grčiji, kjer velja prepoved misijonarjenja in nagovarjanja k spreobrnjenju. Versko spreobrnjenje je sicer tema letnega poročila posebnega poročevalca Bielefeldta na redni letni skupščini Združenih narodov.

Po njegovi oceni se je v zadnjih letih povečalo število držav, v katerih so močno kršene pravice do verske svobode. Skupno število tistih, ki jih zaradi vere preganjajo, je po njegovi oceni nemogoče določiti.

Na nedavnem srečanju italijanskih katoličanov v Riminiju pa je vatikanski predstavnik pri Združenih narodih v Ženevi, nadškof Silvano Maria Tomasi, opozoril na vse večjo versko nestrpnost do kristjanov. Po socioloških študijah so kristjani tista verska skupnost, katere pravice so po vsem svetu najbolj omejevane.

Posebej dramatičen je položaj kristjanov v Nigeriji, Somaliji in Keniji ter na Bližnjem Vzhodu. Tudi v Indiji je vse več napadov hindujskih skrajnežev na kristjane. V večini primerov pa do izraza pride nestrpnost z omejevanjem verske svobode s strani države ali družbe. Sem sodijo tudi države na zahodu, v katerih določene družbene skupine skušajo izgnati sleherno vlogo religije iz javnega življenja, je pojasnil vatikanski diplomat.

V Nigeriji so kristjani vse pogosteje tarča napadov, ko se ob nedeljah zbirajo pri bogoslužju, je potožil nadškof Tomasi. V Siriji in Iraku so prisiljeni zapuščati domovino, saj veljajo za podpornike režima ali pa zaveznike zahoda. Na koncu pa je dejansko edini razlog za pregon različna veroizpoved.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh