Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dogodki ob dnevu spomina na žrtve komunizma

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 05. 2023 / 14:22
Oznake: Dogodek, Vojna, Zgodovina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2023 / 21:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dogodki ob dnevu spomina na žrtve komunizma
Slovenija od lani obeležuje narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. FOTO: Ivo Žajdela

Dogodki ob dnevu spomina na žrtve komunizma

Slovenija od lani 17. maja obhaja narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše razglasila z namenom, »da se povzročitelje nasilja in zla dejanja meri po istih kriterijih in sledeč naporom, da se prepreči ponovitev najbolj tragičnih dogodkov iz naše zgodovine«.

Ob tem so 17. maj izbrali, ker se je na ta dan leta 1942 zgodil prvi množični komunistični pomor slovenskih civilistov, ko so partizani v soteski Iške, južno od Ljubljane, brutalno umorili 53 oseb, povečini pripadnikov slovenskih Romov, med katerimi je bilo 24 otrok, dva mladostnika, med ženskami pa nosečnica ob koncu osmega meseca nosečnosti. V počastitev drugega dneva spomina na žrtve komunizma bodo danes, na predvečer, in jutri čez dan izpeljali več dogodkov, nekatere najodmevnejše navajamo v nadaljevanju.

Ker smo ljudje

Tako je Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo z roko v roki z Novo slovensko zavezo, Društvom Združeni ob lipi sprave in pobudo Vseposvojitev na predvečer državnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, v torek, 16. maja 2023, ob 21. uri na ljubljanskem Trgu republike izvedla spominsko slovesnost Ker smo ljudje. »Vsi, ki v srcu dobro mislimo, se bomo združili v misli in spominu, kaj se nam je kot narodu in kot posameznikom zgodilo v prejšnjem stoletju, ko je naša dežela postala žrtev demonov treh totalitarizmov,« je v vabilu zapisala predsednica Civilne iniciative Prebudimo Slovenijo Vlasta Doležal Rus.

Ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu!

Udeleženci večernega dogodka so se spomnili dolgo zamolčanih in večinoma še danes nepokopanih žrtev komunizma, na simbolnem kraju, v središču slovenske države, pa bi jih radi vrnili v spomin narodovega občestva: »Ob tem vzklikamo za Antigono: Ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu!« V programu so sodelovali pevci in glasbeniki Marko Fink, Ana Dežman in Drago Arko, recitator Pavle Ravnohrib, prek videoposnetka bo zbrane z Madagaskarja nagovoril misijonar Pedro Opeka, z udeleženci bodo še »tišina, mir, glasba, pesniška beseda, pričevanja varuhov spomina in članov Nove slovenske zaveze.«

Dan odprtih vrat Študijskega centra

Ob nacionalnem dnevu spomina na žrtve komunističnega nasilja bodo v sredo, 17. maja 2023, od 10. do 16. ure odprli vrata Študijskega centra za narodno spravo na Tivolski 42 v Ljubljani za srečanje in pogovor. Na voljo bodo naslednje vsebine: promocijska ponudba vseh publikacij SCNR (knjižne novosti z 20 % popusta, vse ostale knjige od 2 do 5 €), ogled fotografske razstave Umik čez Ljubelj, ogled videoposnetkov pričevanj in dokumentarnih filmov, predstavitev spletne strani Zakladnica spominov, ogled zapuščin in dokumentarnega gradiva, seznanitev z delom in poslanstvom SCNR, klepet ob času in prigrizku.

Znanstveno srečanje na Matici

Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč pa ob dnevu spomina na žrtve komunizma v okviru Matičinih odprtih vrat vabi na znanstveno srečanje, ki bo v sredo, 17. maja 2023, ob 12. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu v Ljubljani. Predavali bodo dr. Jože Možina (o komunistični odgovornosti za državljansko vojno), dr. Mitja Ferenc (o raziskavah in urejanju prikritih morišč in grobišč), dr. Jože Dežman (o stalinističnem desetletju 1945–1955 in muzeju komunizma), dr. Rado Pezdir (o vzporedni ekonomiji tajne politične policije) in mag. Igor Omerza (o preganjanju mislecev in akterjev demokratične in samostojne Slovenije).

Nalaganje
Nazaj na vrh