Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Že osmič z Brezij na Vrbo

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 08. 02. 2024 / 21:26
Oznake: Duhovnik, Kultura, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2024 / 21:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Že osmič z Brezij na Vrbo
Romarji na svojevrsten način spoznali kraje z naravnimi znamenitostmi, domačije in dela velikih mož, ki so ustvarjali slovensko kulturo in bodrili narodno zavest. FOTO: Marija.si

Že osmič z Brezij na Vrbo

Lepo število romarjev se je na kulturni praznik že osmič odpravilo na pot od brezjanske bazilike Marije Pomagaj k rojstni hiši Franceta Prešerna in nadškofa Antona Vovka v Vrbi. Tokrat so z romanjem obudili spomin na dekleta, ki so bila pred 160 leti deležna po Mariji podarjenih milosti.

Kot so zapisali na spletni strani Marija.si, so se po maši, ki jo je v baziliki daroval rektor svetišča p. dr. Robert Bahčič, romarji z vseh koncev domovine podali na romanje po stari romarski poti, ki je nekdaj povezovala Brezje in Vrbo in vodila naprej na Višarje. Letos so se ustavljali v vaseh, iz katerih so izhajala dekleta, pri Mariji Pomagaj deležna čudežnega ozdravljenja.

Štiri ozdravljenke

Prva ozdravljenka je bila Marija Tavčar iz Begunj, druga Marija Janc z Zgoše, tretja Neža Tavčar iz Mošenj, četrta pa mati sedmih otrok iz Dvorske vasi. Pot so za ovinek podaljšali skozi idilično vas Begunje, od koder je bil tudi škof Anton Bonaventura Jeglič.

Romarji so na pot krenili na Brezjah. FOTO: Marija.si

Rojstni hiši Jalna in Finžgarja

Romarji so pot po krajšem postanku nadaljevali do žirovniške občine, se ustavili pri rojstnih hišah duhovnikov in pisateljev Janeza Jalna na Rodinah in Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, si ogledali Janšev čebelnjak na Breznici in se naposled podali do cerkve sv. Marka v Vrbi. Po zaključni molitvi so si ogledali še rojstno hišo dveh velikih Slovencev.

Vovk Prešernov pranečak

Stalna razstava v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi nazorno prikazuje njegovo življenje in delo, svoje mesto na njej pa ima tudi nadškof Vovk, ki se je rodil v isti hiši kot stoletje prej Prešeren. Vovk je bil pesnikov pranečak, saj je bila njegova stara mati Marija (Mina) Francetova sestra.

Globoko v spominu romarjev

Romanje se je ponovno globoko zasidralo v spomin udeležencev, ki so pod vodstvom sodelavk Romarskega urada Brezje Mire Novak in Urše Vehovec na svojevrsten način spoznali kraje z naravnimi znamenitostmi, domačije in dela velikih mož, ki so ustvarjali slovensko kulturo in bodrili narodno zavest, je še zapisano na portalu Marija.si.

Kupi v trgovini

Prešeren in likovna umetnost
Monografije
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh