Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žegnanje ali kvaternica na Slinovcah [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 17. 09. 2023 / 17:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2023 / 18:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žegnanje ali kvaternica na Slinovcah [FOTO]
Praznik Marije, Matere dobrega sveta je sicer aprila, vendar na Slinovcah žegnanje obhajajo na predzadnjo nedeljo v septembru. FOTO: Jože Potrpin

Žegnanje ali kvaternica na Slinovcah [FOTO]

Veliko romarsko cerkev nad vasjo Globočice je dal zgraditi zadnji opat kostanjeviškega cistercijanskega samostana Aleksander Haller pl. Hallerstein.

Arhitekt je bil Lovrenc Prager. Cerkev, leta 1777 zgrajena in leta 1778 posvečena, je do leta 1786 spadala v župnijo Sv. Križ (Podbočje). Milostno Marijino podobo so prinesli cistercijanski menihi iz Italije, kjer je original v mestu Genazzano v veliki časti.

Veliko romarsko cerkev nad vasjo Globočice je dal zgraditi zadnji opat kostanjeviškega cistercijanskega samostana Aleksander Haller pl. Hallerstein. FOTO: Jože Potrpin

Praznik Marije, Matere dobrega sveta je sicer aprila, vendar na Slinovcah, župnija Kostanjevica na Krki, obhajajo žegnanje ali kvaternico s tremi mašami na predzadnjo nedeljo v septembru, letos 17. septembra. Na predvečer osrednjega praznovanja je bila že vigilija in v osmini, čez teden dni bo druga kvaternica.

Tokrat je na Slinovcah prvič maševal novomeški škof dr. Andrej Saje. FOTO: Jože Potrpin

Tokrat je bil prvič pri njih škof dr. Andrej Saje, ki je ob somaševanju župnika Jožeta Miklavčiča in grkokatoliškega župnika za vernike na Dolenjskem Gorazda Bastašića ter vsestranskem sodelovanju faranov daroval tudi glavno praznično mašo za duhovne poklice. Bastašić je pred mašo vodil kratko grkokatoliško pobožnost, zapel moleben v čast Bogorodici.

Grkokatoliški župnik Gorazd Bastašić je pred mašo vodil kratko grkokatoliško pobožnost. FOTO: Jože Potrpin

Naj nam bo Božja beseda v spodbudo, da bomo začeli na novo, da se bomo lahko trudili, iz nje dobili moč za konkretno življenje in ravnanje v konkretnih okoliščinah.

»Danes smo zbrani pri Mariji na Slinovcah, Mariji dobrega sveta. Svet je tisto, kar mi vsi potrebujemo. To se pravi, notranji navdih, kako ravnati v življenju, delati, od kje črpati moč. Zato je pomembno, da se večkrat ustavimo, ozavestimo svoje življenje, se priporočimo Bogu, izrekamo prošnje tudi Mariji, naši nebeški Materi, naj prosi za nas, da bi znali prav ravnati, predvsem pa tudi odpuščati, znali poravnati naše dolge, in sicer iz srca, tako kot pravi Jezus v današnjem evangeliju. Naj nam bo Božja beseda v spodbudo, da bomo začeli na novo, da se bomo lahko trudili, iz nje dobili moč za konkretno življenje in ravnanje v konkretnih okoliščinah,« je številne zbrane ob prazniku med drugim nagovoril škof Saje.

»Pomembno je, da se večkrat ustavimo, ozavestimo svoje življenje, se priporočimo Bogu …« FOTO: Jože Potrpin

In kot je dejal župnik Miklavčič ob koncu maše, »naj bo današnji dan Bogu v čast in v priprošnjo naši nebeški Materi, Mariji dobrega sveta, da bi bili deležni Marine pomoči in Božjega varstva, milosti v našem življenju, ne samo en teden, ampak vedno. Bog vam povrni tam, kjer najbolj potrebujete pomoč in Marijino priprošnjo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh