Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

42. Stična mladih: z Jezusom vse pridobimo in ničesar ne izgubimo [FOTO]

Za vas pišejo:
Patricija Gril, M.M.Š.
Objava: 16. 09. 2023 / 10:00
Oznake: Cerkev, Mladi, Slovenija
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2023 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
42. Stična mladih: z Jezusom vse pridobimo in ničesar ne izgubimo [FOTO]
Z Jezusom je vedno varno! Pomaga pa tudi Gorska reševalna služba ... FOTO: Patricija Gril

42. Stična mladih: z Jezusom vse pridobimo in ničesar ne izgubimo [FOTO]

Cistercijanski samostan v Stični na Dolenjskem danes tradicionalno gosti letos že 42. festival Stična mladih: med samostanskimi zidovi se je zbralo okoli 4.000 udeležencev.

Mladi slovenski katoličani se tokrat družijo v duhu gesla »Kdo praviš, da sem?«: to je vprašanje, ki naj bi ga zastavili svojemu Stvarniku. V Stični je danes živahno že od zgodnjih jutranjih ur, ko so k samostanu začele prihajati prve skupine udeležencev festivala iz vse Slovenije. Mladim se na stojnicah in odru pridružujejo tudi založba Družina s priljubljeno revijo Najst, Aleteia in blagovna znamka Blagor.

Na festivalu v Stični so se danes zbrali mladi z vseh koncev Slovenije, v »režiji« tamkajšnjih skavtov so z avtobusom pripotovali tudi iz zamejstva. FOTO: Patricija Gril

Najprej sveta maša ...

Po uvodnem programu, druženju in pozdravih se je jutranji vrvež nekoliko umiril, ob 11. uri se je začela sveta maša, ki jo je ob somaševanju številnih duhovnikov daroval novomeški škof Andrej Saje, zbrane pa je v pridigi nagovoril mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Škof Saje je mlade v uvodnem nagovoru spodbudil: »To je naša prihodnost: da zaupamo v Gospoda.«

Nadškof Cvikl med današnjo pridigo. FOTO: Klara Štefanič

Nadškof Cvikl je pozornost zbranih pri sveti maši na začetku pridige pritegnil s šalo o »izgubljeni in zmedeni istovetnosti« in jih povabil, naj z nenehnim spoznavanjem Jezusa izpolnjujejo svoje poslanstvo v življenju. K spraševanju po lastnem jazu je nadškof mlade povabil s pesnitvijo Janeza Menarta in jih spodbudil, naj se vedno obračajo k Jezusu, saj bodo le tako našli odgovor, ki ga iščejo.

Če ljubite, boste dobili odgovor, kdo ste, in samo tisti, ki ne ljubi, ostaja skrivnost samemu sebi in ljudem okoli sebe.

Šola, starši in predvsem svet medijev mladim govorijo, kaj so oz. kaj naj bi bili, od njih pričakujejo različne stvari, toda mladi bodo resničen odgovor na vprašanje »Kdo sem?« našli edino pri Jezusu: »Če ljubite, boste dobili odgovor, kdo ste, in samo tisti, ki ne ljubi, ostaja skrivnost samemu sebi in ljudem okoli sebe.«

Nadškof Cvikl je mladim na koncu ponovil besede papeža Frančiška s svetovnega dneva mladih v Lizboni: ko se srečujejo s težavami, preizkušnjami in nerazumevanjem, ko se znajdejo v krizi, naj se vrnejo k izkušnji, ko so čutili Gospodovo bližino … Te izkušnje je pomembno »hraniti« in iz njih živeti: »Upam, da bo tudi današnje srečanje tukaj v Stični za vas tak močan trenutek srečanja z Gospodom in vas bo spremljal na poti novega šolskega in akademskega leta,« je današnjo pridigo sklenil mariborski nadškof.

Stična mladih 2023 - Pridiga nadškofa Cvikla.docx

Bratje in prostovoljci iz Taizeja - eden od prostovoljcev prihaja iz Slovenije - so mlade v Stični povabili tudi na Evropsko srečanje mladih ob prelomu leta, ki ga bo tokrat gostila Ljubljana. FOTO: Patricija Gril

Mladi so ob koncu bogoslužja dolg aplavz namenili Bogu, ki jih je danes zbral v Stični »in jim naklonil tako lepo vreme«. Lansko druženje je zaznamovala res mrzla in deževna septembrska sobota.

Matevž Mehle: Jezus je z dvanajstimi apostoli naredil res ogromno, kaj šele lahko naredi s 4.000 ljudmi … FOTO: Patricija Gril

Kot je za spletno Družino v Stični pojasnil Matevž Mehle, direktor zavoda Katoliška mladina, ima stiška cerkev letos res bogat program. Želja organizatorjev za udeležence festivala je poglobiti odnos z Gospodom, poglobiti vero, o čemer bo pričeval Gašper Otrin, k temu naj bi spodbudila tudi molitev rožnega venca in večernic ter skupno slavljenje … Številne stojnice naj bi mladim predstavile, kaj vse se v Cerkvi dogaja, da se lahko pozneje vključijo v različne dejavnosti.

Matevž Mehle. FOTO: Patricija Gril

Vsekakor želimo poudariti verski vidik srečanja v Stični. (Matevž Mehle)

Ključni del srečanja sta sveta maša in večerni program, v katerem naj bi prek sodobne krščanske glasbe izpostavili vidik identitete v Bogu. Središče Stične je seveda sveta maša, srečanje s Kristusom, ne glede na to, ali se mladi tega zavedajo ali ne. Kot je pojasnil Mehle, je želja prirediteljev, da bi bilo čim več mladih, ki se tega zavedajo. Veličino Boga želijo slaviti mladostno in spoštljivo, zato zadnja leta sveto mašo bogati spremljava orkestra. Vsekakor želijo poudariti verski vidik srečanja v Stični.

Za red skrbijo domači gasilci: »Super so!« FOTO: Patricija Gril

Vtisi udeležencev:

Ema, Simona in Janez. FOTO: Patricija Gril

15-letna Ema iz Škocjana:

Na Stični sem drugič. Prišla sem, da srečam ljudi, ki jih že dolgo nisem, da pojem prelepe krščanske pesmi, da sem z Bogom … Vedno mi je zelo lepo videti mladino, ki razmišlja kot jaz in ima podobne vrednote. Veselim se delavnic, najbrž bom šla na tisto o splavu, in večernega programa. Mimogrede, Najst je ful dobra revija!

14-letni Janez:

V Stični sem prvič! Prišel sem, ker so me povabili – naša župnija je organizirala avtobus. Šele prišli smo, ampak je super! Komaj čakam delavnice, koncert, vse. Jedel bom, kar mi bodo dali.

14-letna Simona iz Rake:

Prvič sem tu! Prišla sem zaradi družbe, da vidim ljudi, ki sem jih spoznala na taboru. Veliko se je govoril o Stični – moram se prepričati na lastne oči!

Domen in Manja. FOTO: Patricija Gril

Manja in Domen s Škofljice:

Tu sva že tretjič ali četrtič. Prišla sva z župnijo Rakovnik. Spet sva prišla zaradi vzdušja, družbe in zelo dobrih delavnic. Tu se imava res fajn!

Manja: 

Rada bi šla na delavnico o spoznavanju menstrualnega cikla, na Gregorja Čušina greva pa skupaj.

Tomaž, Ana in Eva Julija. FOTO: Patricija Gril

Ana in Tomaž Smolčnik, zakonca, ki sta prišla s svojima najstnikoma:

Prvič sva tu. Zelo sva vesela! Eni izživijo mladost prej, eni kasneje. Ne počutiva se stara. Prišla sva podpret vse mlade. Maša je bila idealna, glasba je bila super. Navdušena sva! Popoldne bova obiskala delavnice, šla bova na slavljenje in komaj čakava večerni program.

Eva Julija, hči:

Meni se zdita prestara. Jaz se tu družim s prijateljicami.

Ema in Jan. FOTO: Patricija Gril

Ema:

Bila sem na delavnici o menstrualnem ciklu. Bilo je zelo poučno in zanimivo. Tudi za fante!

Jan:

Bil sem na delavnici o tem, kako iz fanta postati moški. Govorili smo o tem, kaj moramo v glavi in dejanjih spremeniti, da postanemo pravi moški. Predavatelj je potrdil, da delam stvari, ki naj bi jih delali pravi moški. Povedal je tudi, kakšni so obredi iniciacije za fante oz. moške v Afriki. Super je bilo, poučno. Tisti, ki še niso na poti do prave moškosti, jim bo vse to prišlo še bolj prav. Koristilo nam bo tudi v zvezah in kasneje v zakonu.

Nika in Neža. FOTO: Patricija Gril

Nika, 14 let:

Sem iz Starih Žag, tu sem prvič. Všeč so mi delavnice in veliko prijaznih ljudi. Všeč so mi tudi izzivi, ki jih opravljava s prijateljico. Objemamo ljudi, jih rišemo, se fotografiramo z njimi …

Neža, 15 let, Dolenjske Toplice:

Tu so vsi zelo prijazni. Izzivi so zelo zabavni! Zavrtiš kolo in dobiš nalogo. Tudi glasba mi je všeč, veselim se večernega koncerta. No, saj se ga vsi!

Kosilo v prijetni senci stiških dreves. FOTO: Patricija Gril

Bogat popoldanski program

Po sveti maši in zasluženem kosilu so udeležence festivala v Stični na odru zabavali krščanski pevec in avtor Primož Križaj s svojo glasbeno skupino, v cerkvi je potekala taizéjska molitev s tremi brati iz Taizéja, hkrati pa v bližnji telovadnici še športni turnir v nogometu in odbojki.

Ob 14. uri so bile na vrsti delavnice, ki so jih prireditelji predvideli v dveh krogih.

Takole so si današnji udeleženci festivala izbirali delavnice prek aplikacije Stična app. FOTO: Patricija Gril

Skupina Mladi za življenje, ki sodeluje pri pripravi Pohoda za življenje, želi udeležence opolnomočiti za spoštljivo in jasno komunikacijo o spoštovanju vsakega življenja. »Hitro nas lahko drugi spravijo v zagato ter nam postane neprijetno. Postane nam tudi nerodno, saj ne vemo kaj na spoštljiv, a hkrati jasen način povedati nazaj,« razmišljajo. Zato so pripravili delavnico, kjer »se bomo skupaj naučili zlatih stavkov in ostalih retoričnih spretnostih, ki vam bodo pomagale na spoštljiv in miren način priti iz vseh neprijetnih situacij«.

Duhovnik dr. Janez Jurij Arnež, ki vodi delavnico o veri in znanosti, se veseli, da je tudi letos del dogajanja: »Stične mladih sem se večkrat udeležil, kot bogoslovec in kot duhovnik, čeprav nisem več rosno mlad. Vsakič mi je ta festival bil prijetno doživetje, ki mi je dvignil duha in me pomladil.« In kaj si želi, da mladi odnesejo od njegove delavnice? »Vera v Boga je razumna in v skladu z znanostjo, ker osmišlja znanost. Kot je izjavil Albert Einstein, 'Znanost brez vere je hroma, vera brez znanosti je slepa.' Potrebujemo oboje.«

Delavnico o moškosti je pripravil jezuit p. Damjan Ristić. Govorili so »o tem, kako so moške, in tudi Jezusa vzgajali k zrelosti. Kakšno pot je moral prehoditi, da je odkril svoje poslanstvo«. Pogovarjajo pa so se tudi »o poti, ovirah in možnostih zorenja v moške danes«.

Na eni od delavnic sodeluje tudi misijonarka s. Andreja Godnič. FOTO: Patricija Gril

Na delavnicah lahko mladi prisluhnejo tudi drugim znanim obrazom, kot so igralec Gregor Čušin, duhovnik Martin Golob, misijonarka s. Andreja Godnič in Miha Kramli, strokovnjak za nekemične zasvojenosti. Ta je svojo delavnico napovedal takole: »Iskali bomo odgovore, kako nepravilna uporaba nove tehnologije vpliva na delovanje možganov. Odgovorili bomo na vprašanje, kako varno uporabljati tehnologijo. Vedno bolj se zavedamo, da brez nje ne bo šlo.«

Martin Golob nagovarja mlade obiskovalce Stične. FOTO: Klara Štefanič

Na programu je tudi predstavitev Živih kamnov (Pietre Vive/Living Stones), mednarodne ignacijanske mreže skupin, kjer skrbijo za duhovno formacijo članov ob študiju teologije in umetnosti ter vodenje po sakralnih objektih. Predstaviti namreč želijo globlji pomen sakralne umetnosti in arhitekture. V Sloveniji študentska in starejša skupina izvajata vodenja po stolnici sv. Nikolaja in cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Študentska skupina se opisuje kot »skupina mladih kristjanov, ki odkriva Boga in lepoto Cerkve preko sakralne umetnosti«. Navdihuje jih misel sv. Janeza Damaščana: »Če pride pogan in ti reče: 'Pokaži mi svojo vero!', odpelji ga v cerkev, pokaži mu okrasje, s katerim je okrašena, in mu razloži vrsto svetih podob.« Seveda okraski in podobe niso vse, »vseeno pa nam lahko prav te podobe, če jih opazujemo s prav naravnanimi očmi, odpirajo pogled in ga usmerjajo naprej, preko umetniških lepot cerkve k razlogu naše vere, ki se ga ne da popolnoma ujeti v besedo ali podobo. In tako nam in vsem, ki se ustavljajo v cerkvi, osvetlijo pot vere še za kakšen lep korak. Kako se tega ne bi veselili?« so zapisali. Mlade vabijo, naj se jim pridružijo pri njihovi dejavnosti.

Utrinek iz današnje Stične ... FOTO: Patricija Gril

Obiskovalci današnjega festivala so lahko prisluhnili še glasbi Vlada Kreslina in Gala Gjurina s sinom Krasom, pričevanju Gašperja Otrina, na programu sta tudi Večer Plus+ in DJ Dominik Ušeničnik.

Večerja: burek in jogurt. FOTO: Patricija Gril

Molitvi večernic je sledila večerja in nato večerni program, koncert Stična benda s plesalci in glasbenimi gosti. Uradni del druženja se je zaključil okrog 20.30. Mladi, na svidenje v Stični 2024!

Br. Luka Modic med katehezo. FOTO: Patricija Gril

Ni nam treba biti nekaj drugega, da bi bili kaj posebnega. Ker smo že edinstveni, smo že neponovljivi! (br. Luka Modic)

V Stični je zabavno ...

Nekaj utrinkov iz kateheze br. Luke Modica z naslovom »Zakaj je pomembno vedeti, kdo si?«:

»Bog je dal Adamu študentsko delo: ajde, boš poimenoval živali!«

»Ni nam treba biti nekaj drugega, da bi bili kaj posebnega. Ker smo že edinstveni, smo že neponovljivi!«

»Šele ko poznaš avtorja, lahko razumeš njegovo idejo. In zato Stična predlaga, da o sebi vprašamo Stvarnika.«

»Nihče drug ti ne more povedati, kdo si – samo Oče.«

Mladi, na svidenje v Stični 2024!

Kupi v trgovini

Akcija
Najstov planer 2023/2024 - to bo moje leto
Koledarji
16,90€ 9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh