Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Stični bo spet zavel taizejski veter

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 09. 2023 / 05:00
Oznake: Duhovnost, Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 07:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Stični bo spet zavel taizejski veter
Brat Roger Schűtz med govorom v Stični leta 1981. FOTO: Osebni arhiv Rudija Koncilije

V Stični bo spet zavel taizejski veter

Morda se je kdo od vas, ki berete te vrstice, udeležil prve Stične mladih leta 1981. S svojo prisotnostjo je takratno slovensko verno mladino počastil opat Roger Schűtz iz Taizeja. Po dobrih štiridesetih letih bo duh taizejskih bratov spet bolj močno prisoten v Stični, saj bo nekatere delavnice in taizejsko molitev vodila ekipa iz Taizeja.

A najprej se ozrimo nekaj desetletij nazaj. Slovenski škofje so leta 1971 ustanovili Medškofijski odbor za študente (MOŠ) in imenovali dr. Rudija Koncilijo za medškofijskega asistenta pastoracije študentov. Član MOŠ-a je bil tudi Lojze Peterle. »Ta je tik pred tem, poleti 1971, organiziral romanje študentske skupine 2000 v Taize. Po vrnitvi mi je približal veličino Taizeja, kamor so po drugi svetovni vojni začeli zahajati mladi iz vse Evrope, pozneje tudi z drugih celin«, je za Družino ob jubilejni, 40. Stični mladih, povedal Koncilija.

Prve Stične mladih se je udeležilo približno 6000 mladih.

Taizejski duh se je razširil po Sloveniji

Romanja slovenskih študentov v Taize so se začela leta 1973, ta duh pa se je po Sloveniji hitro širil, je nadaljeval Koncilija, ki je leta 1981 z dovoljenjem takratnega predsednika Slovenske škofovske konference nadškofa Alojzija Šuštarja povabil brata Rogerja na obisk v Slovenijo, v samostan v Stični, »kamor smo povabili študente in ostalo mladino iz vse Slovenije ter vse slovenske škofe. 19. septembra 1981 smo tako obhajali prvo vseslovensko srečanje mladih v Stični«.

Polna stiška bazilika s prvega srečanja leta 1981. FOTO: Osebni arhiv Rudija Koncilije

Poleg treh taizejskih bratov bodo v Stični letos še sestri sv. Andreja in skupina prostovoljcev, ki prihajajo iz 13 različnih držav, »kar nam pomaga, da se spomnimo, da smo del večje skupnosti, torej Cerkve«, je za spletno Družino v imenu taizejske ekipe povedal br. Andras: »Za mnoge brate je Slovenija zelo povezana s Stično, krajem, ki ga je brat Roger obiskal leta 1981, zato ima bivanje v bližini tega samostana za nas poseben pomen.«

Taizejska molitev ob prisotnosti vseh slovenskih škofov. FOTO: Osebni arhiv Rudija Koncilije

Kot še dodaja brat Andras, je treba prisluhniti mladim, ki se srečujejo s podobnimi vprašanji in skrbmi, kot so se njihovi starši ali stari starši v mladosti. »V Stični bomo na voljo za osebna srečanja, pomoč pri praktičnih stvareh, skupno molitev in animacijo v delavnicah ter dveh okroglih mizah o globalnih in lokalnih izzivih, s katerimi se sooča današnja mladina.«

Taizejski brat Andras. FOTO: Tatjana Splichal

Konec leta evropska mladina v Ljubljani

Tokratni prihod taizejskih bratov v Stično ni naključen, saj bo letošnje 46. Evropsko srečanje mladih ob koncu leta potekalo v Sloveniji. V sodelovanju z lokalnimi Cerkvami in s podporo mesta Ljubljane ga bo namreč organizirala Taizejska skupnost. Namen srečanja je mlade spodbuditi, da poživijo svoje duhovno življenje ter postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti.

Kupi v trgovini

Razprodano
Brat Roger iz Taizéja
Pričevanja
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh