Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenje, butare, oljčne vejice ...

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 26. 03. 2015 / 09:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenje, butare, oljčne vejice ...

Zelenje, butare, oljčne vejice ...

Cvetna nedelja je prvi dan velikega tedna in jo obhajamo v spomin na Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem.
S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na veliko noč, zaznamuje pa jo zelenje, butarice, oljčne vejice in procesija v spomin na Jezusov slovesni prihod v Jeruzalem. Šteje se za prvi dan velikega tedna in je povezana z velikim petkom, ko se spominjamo Gospodovega trpljenja in smrti na križu, zato cvetno nedeljo imenujemo tudi nedelja Gospodovega trpljenja.

Posebnost maše na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesejo v cerkev. Zelenje verniki zbirajo in povezujejo po posebnih krajevnih navadah ter blagoslovljenega odnesejo domov. V ospredju bogoslužja cvetne nedelje ni blagoslov zelenja, temveč procesija v čast Kristusu Kralju.

Oljčna nedelja v Istri

Cvetno nedeljo v Istri in tudi drugod na Primorskem imenujejo kar oljčno nedeljo, saj se je uveljavila navada, da k blagoslovu verniki odnesejo oljčne vejice, ki jih pogosto podarjajo starejšim in drugim, ki jih niso prinesli s seboj. Tako nihče ne ostane brez zelenja. Oljčne vejice izvažajo tudi v druge slovenske kraje. Posebej smo tradicijo praznovanja cvetne nedelje opisali v Praznični Družini, ko smo se odpravili v župnijo Krkavče. Tam na cvetno nedeljo duhovnik nosi spleteno oljčno vejico (na fotografiji). "Zgornji del je v obliki križa in simbolizira Jezusa. Spleteni, okrogli del vejice predstavlja monštranco, trnovo krono, svet. Vsak lahko v njej najde svoj simbol. Za takšno umetnino pa ni dobra vsaka veja, treba je poiskati pravilno raščen oljčni vrh – v obliki križa. Zato so krajani že, ko obirajo olive, nekoliko na preži za vrhovi, iz katerih bi lahko izdelali spleteno oljčno vejico" je v članku Blagoslovljene vejice iz Primorske istrsko navado opisala Lucija Čakš.

O podrobnostih si preberite v Praznični Družini, v članku Cvetna nedelja – procesija v čast Kristusu Kralju pa si preberite več o sami simboliki cvetne nedelje.



Fotografije: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh