Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski: Ruska vojska z najhujšimi izgubami v zadnjih desetletjih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 03. 2022 / 21:00
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2022 / 21:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski: Ruska vojska z najhujšimi izgubami v zadnjih desetletjih
Volodimir Zelenski: Ruske izgube so ogromne, nikjer drugje v tako kratkem času niso izgubili toliko ljudi. FOTO: president.gov.ua

Zelenski: Ruska vojska z najhujšimi izgubami v zadnjih desetletjih

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval nemškega in francoskega kolega Olafa Scholza in Emmanuela Macrona k pomoči za izpustitev župana Melitopolja Ivana Fedorova, ki so ga po navedbah Kijeva včeraj – med reševanjem težav z oskrbo v mestnem kriznem centru – ugrabile in aretirale ruske sile, »ker ni želel sodelovati s sovražnikom«.

Danes je v Melitopolju 2000 Ukrajincev demonstriralo proti ruski invaziji in zahtevalo izpustitev ugrabljenega župana. »Naša zahteva je jasna: njegova takojšnja izpustitev. Tudi z našimi partnerji se pogovarjamo o ugrabitvi, v zvezi s tem sem že poklical nemškega kanclerja in francoskega predsednika,« je pojasnil Zelenski.

Scholz in Macron tudi s Putinom

Sta se pa Scholz in Macron danes pogovarjala tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zahtevala takojšnjo prekinitev ognja v Ukrajini in diplomatsko rešitev krize, je navedbe tujih agencij povzela STA. Putin pa je sogovornika opozoril na »grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava ukrajinskih sil« in ju pozval, naj glede tega »vplivata na oblasti v Kijevu«.

Nov videonagovor Zelenskega

Medtem pa je Zelenski v novem videonagovoru državljanom spregovoril o »najbolj obsežnih izgubah ruske vojske v zadnjih nekaj desetletjih. Ruske izgube so ogromne, nikjer drugje v tako kratkem času niso izgubili toliko ljudi«. Po ukrajinskem zatrjevanju so Rusi izgubili 360 tankov, 1200 oklepnih vozil, 60 vojaških letal in 80 helikopterjev, čeprav podatkov ni možno neodvisno preveriti.

Nalaganje
Nazaj na vrh