Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski spregovoril za ruske medije, objava pogovora prepovedana

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 03. 2022 / 11:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski spregovoril za ruske medije, objava pogovora prepovedana
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je minuli konec tedna prek videoklica pogovarjal s skupino ruskih časnikarjev. FOTO: president.gov.ua

Zelenski spregovoril za ruske medije, objava pogovora prepovedana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je o razmerah v svoji državi minuli konec tedna razpravljal v 90-minutnem pogovoru za neodvisne ruske medije.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Med temami pogovora so bili varnostno jamstvo in nevtralnost ter nejedrski status Ukrajine: po besedah Zelenskega so se v Ukrajini pripravljeni pogajati o tem, ne želijo pa razpravljati o drugih ruskih zahtevah, kot je recimo demilitarizacija države, poroča spletni portal Radia Svobodna Evropa. Z Rusijo na mirovnih pogajanjih med drugim razpravljajo tudi o uporabi ruskega jezika v Ukrajini.

Zelenski: napad na Ukrajino je povzročil uničenje mest, škoda je večja od ruskih vojn v Čečeniji.

Zelenski je v pogovoru s skupino ruskih časnikarjev prek videoklica dejal, da je napad na Ukrajino povzročil uničenje mest in ob tem poudaril, da je škoda večja od ruskih vojn v Čečeniji.

Napad na Ukrajino je povzročil uničenje številnih mest, med njimi tudi pristanišča Mariupol. FOTO: Vatican Media

Pogovor z ukrajinskim predsednikom je bil objavljen na Telegramovem kanalu Zelenskega in je vseboval vprašanja najvidnejših neodvisnih ruskih časnikarjev, vključno z avtorjem Mihailom Zygarjem in Tikhonom Dzyadkom, glavnim urednikom nedavno zaprtega kanala TV Rain (TV Dež).

Ruski državni organ za nadzor nad mediji Roskomnadzor je ruskim medijem izdal opozorilo zaradi pogovora z ukrajinskim predsednikom.

Objavi pa je sledil odziv ruskega državnega organa za nadzor nad mediji Roskomnadzorja, ki je ruskim medijem izdal opozorilo zaradi pogovora z ukrajinskim predsednikom. Roskomnadzor je ruske časnikarje opozoril, naj pogovora ne objavijo, in navedel, da je »uvedena preiskava za ugotavljanje odgovornosti in ukrepov, ki bodo sprejeti, ko gre za medije, ki so pogovor opravili«.

Roskomnadzor je dejal, da so nekateri od tistih, ki so pogovor objavili, v Rusiji označeni kot »tuji agenti«. Pred tem je liberalna ruska medijska hiša Medusa objavila, da se je pogovarjala z Zelenskim skupaj s TV Dež in ruskim časnikom Kommersant. Meduza in Dež sta bila v Rusiji blokirana, Dež pa je prekinil vse dejavnosti. Rusija je nedavno sprejela nove zakone, ki omejujejo način, kako lahko ruski mediji poročajo o vojni v Ukrajini. Najstrožji od novih zakonov proti širjenju »lažnih novic« o dejavnostih ruskih oboroženih sil predvideva do 15 let zapora.

Nalaganje
Nazaj na vrh