Zapri
Iskanje

»Želimo ti zahtevnih vernikov!«

Za vas piše:
Janez Kozinc
Objava: 21. 06. 2022 / 23:24
Oznake: Duhovnik, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 23:28
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Želimo ti zahtevnih vernikov!«

»Želimo ti zahtevnih vernikov!«
Janez Kozinc, vodja propedevtičnega letnika. FOTO: Tatjana Splichal
Ko sem se pred leti poslavljal z ene župnije, mi še danes od slovesa odmevajo pravzaprav samo naslednje besede: »Janez, želimo ti zahtevnih vernikov.«

Zelo dobro sem razumel, da ne gre za zahtevnost na področju poznavanja obnovitvenih del objektov, prirejanja dogodkov, ki nimajo jasne oznanjevalne note, odličnega religioznega servisiranja ipd. V želji po »zahtevnih vernikih« sem prepoznal kristjane, ki so željni Kristusa, njegove besede, njegove navzočnosti v zakramentih, v občestvu; tiste, ki se te želje dobro zavedajo, in tiste, ki sicer iščejo to, kar je Kristus, a to iščejo na varljivih mestih. Razumel sem, da gre za tiste, ki so zahtevni na področju, ki se nanaša na Boga. S tega vidika je želja tistih faranov poštena: kakor se od kuharja pričakuje dobra jed, se od duhovnika pričakuje dobro pričevanje za Gospoda.

Zdi se mi, da zahtevni verniki v tem, kar se nanaša na Boga, dajejo najprej veliko spodbudo za osebno vero posvečenih. Že apostol Pavel je zapisal, da se želi okrepiti v občestvu vernih kristjanov v Rimu, ko bo skupaj z njimi sodoživljal vero, ki je vsem skupna (prim. Rim 1,12); Jezus si je v Getsemaniju želel občestva učencev v molitvi k Bogu, ko se je začela »njegova ura«. Tudi duhovniku je težko živeti in oznanjati vero v Boga brez skupne hoje v veri z brati in sestrami. Duhovnik, ki naj bi bil najprej »specialist« za to, kar je duhovno, res lahko daje mnoge nagovarjajoče razlage, spodbuja k dobremu, podeljuje zakramente, vodi vernike k Bogu, a sam je prav tako potreben zgleda verovanja, upanja, delovanja živega občestva, h kateremu je poslan. Sv. Avguštin je dejal: »Z vami sem kristjan, za vas pa škof.« Podobno velja za duhovnika. Po eni strani je posvečeni občestvu podarjen kot orodje Božjega delovanja, po drugi strani pa je s svojim občestvom kristjan, torej iščoč Kristusa, molivec, verujoč, ki mu ni prihranjen boj za vero v Boga. V tej bitki za živ odnos z Gospodom pa je v občestvu enkrat eden bolj »v formi«, drugič drug – tako lahko nosimo bremena drug drugega.

Kakor se od kuharja pričakuje dobra jed, se od duhovnika pričakuje dobro pričevanje za Gospoda.

Iskreno zahtevni verniki so v življenju ustvarjalni v ljubezni: zavzeti v službah, skupnostih, kjer bivajo, trpeči so goreči v molitvi in prenašanju trpljenja … Duhovnik, obdan s takšnimi verniki, se težko zavleče v osamo svojega udobja, ki ne rodi nikakršnega veselja. Gotovo novomašnikom ta skušnjava v začetku služenja ni blizu, oznanjevalnega ognja ne manjka, Bogu hvala! Z leti služenja, uspehov in neuspehov, posebej če je slednjih več, pa ta ogenj lahko plahni. Ustvarjalnost in gorečnost občestva bratov in sester ne dopušča duhovniku tega žalostnega počitka, temveč ga znova oplaja z ognjem Duha, prvotno gorečnostjo, da se znova lahko odpravi služit tistim, ki so zahtevni tudi na drugačen način: oddaljeni, osamljeni, trpeči, prevarani v iskanju sreče, za katere je kakor dobrotna Božja roka.

Kljub morda nekoliko spoštovanje zbujajočemu nazivu »zahtevni verniki«, ti posvečenim ničesar ne jemljejo, ne odtrgujejo, temveč vedno znova iz nas izvabijo to, kar je v nas najboljšega: to, za kar smo poslani, za oznanjevanje Kristusa. Če smo duhovniki, škofje dar vsem Božjim otrokom, da bi se jih Bog lahko dotaknil po nas, so tudi verniki tisti, ki so dar nam, posvečenim. Njihova vera, odprtost delovanju Duha sta za nas goreče vabilo, da bi ostali zvesti in goreči delavci v Gospodovem vinogradu. Dragi novomašniki, duhovniki, škofje, iskreno vam želim takšnih vernikov!

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh