Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zemljaričev pogreb z vojaškimi častmi še buri duhove: Janez Juhant pisal premierju

Za vas piše:
J. P.
Objava: 10. 01. 2023 / 06:13
Oznake: Politika, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2023 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zemljaričev pogreb z vojaškimi častmi še buri duhove: Janez Juhant pisal premierju
Pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Zemljaričev pogreb z vojaškimi častmi še buri duhove: Janez Juhant pisal premierju

Petkov pogreb z vojaškimi častmi Janeza Zemljariča, ki je bil v prejšnjem režimu na visokih političnih položajih, tudi šef Udbe in notranji minister, kazal pa je tudi povsem nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma, še naprej buri duhove.

Včeraj se je z odprtim pismom predsedniku vlade dr. Robertu Golobu oglasil tudi predsednik društva Združeni ob Lipi sprave, duhovnik in zaslužni prof. dr. Janez Juhant, in v njem izrazil žalost, prizadetost in razočaranje nad vlado, ker je odredila, naj se šef bivše Udbe, »po kriterijih evropskega demokratičnega parlamenta zločinske organizacije«, pokoplje z državniškimi častmi demokratične Slovenije.

Simboli demokratične države ne smejo pokrivati zločinskega ravnanja

»Po tej vaši odredbi je morala človeku, ki je bil med vodilnimi v prejšnjem režimu, ki je zatiral in ubijal ljudi, poslednjo čast izkazati osamosvojitvena vojska, ki se je borila zoper tako zatiranje. Veliko pripadnikov te osamosvojitvene vojske je v tem boju izgubilo življenje,« je zapisal dr. Juhant in nadaljeval, da slehernemu človeku pripada dostojen pokop in grob, kjer bo našel svoj mir in pokoj, a »simboli demokratične države ne morejo niti ne bi smeli pokrivati zločinskega ravnanja«.

Avtor odprtega pisma je predsednik društva Združeni ob Lipi sprave dr. Janez Juhant. FOTO: Tatjana Splichal

Kdaj bo odredil dostojen pokop žrtev?

Dr. Juhant premierja v pismu še sprašuje, kdaj bo odredil dostojen pokop žrtev režima, ki ga je vodil in sooblikoval z državnimi častmi pokopani, v Ljubljani. »Med vojno in po njej izvensodno pomorjeni Romi, pripadniki domobranske vojske, Slovenske narodne vojske, Jugoslovanske kraljeve vojske v domovini, Tigrovcev, partizanske vojske, pripadniki posameznih odporniških gibanj, civilisti, tudi otroci in ženske, z njimi pa vsi svobodoljubni državljanke in državljani te države čakamo na to odločitev.«

Kako bo Slovenija oprala to vnebovpijoče nasprotje?

Predsednik društva Združeni ob Lipi sprave dr. Janez Juhant je odprto pismo predsedniku vlade zaključil z vprašanjema: »Kako bo Slovenija oprala to vnebovpijoče nasprotje in kakšno podobo Slovenije kažete mednarodni demokratični javnosti s tem protislovjem? In končno: kako se opravičujete pred svojo človeško vestjo, kako branite dostojanstvo in svobodo, na kar se sklicujete, če s svojimi odločitvami ne odpravljate tega protislovja?«

Ogorčeni odzivi

Že pred dr. Juhantom so ogorčenje nad vladno odločitvijo izrazili tudi v Zboru za republiko, njegov predsednik France Cukjati je Zemljaričev pogreb z vojaškimi častmi označil za veliko sramoto za Slovenijo; v SDS, v kateri so ostro protestirali »zoper grob napad vlade na pravico do človekovega dostojanstva«; in v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, njegov predsednik Lojze Peterle je zapisal, da »ukazani poklon Slovenske vojske v tem primeru pomeni njeno popolno degradacijo«.

Kupi v trgovini

Ezan
Proza
34,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh