Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zemljaričev pogreb z vojaškimi častmi po mnenju ZZR »velika sramota za Slovenijo«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 01. 2023 / 16:30
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2023 / 17:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zemljaričev pogreb z vojaškimi častmi po mnenju ZZR »velika sramota za Slovenijo«
Pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Zemljaričev pogreb z vojaškimi častmi po mnenju ZZR »velika sramota za Slovenijo«

Današnji pogreb z vojaškimi častmi Janeza Zemljariča, ki je na visokih političnih položajih v komunističnem režimu, bil je tudi šef Udbe in minister za notranje zadeve, kazal tudi izrazito nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma, je sprožil ogorčenje v delu slovenske (civilne) družbe in politike.

Tako so v Zboru za republiko pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi označili za veliko sramoto za Slovenijo, saj je bil, kot je zapisal predsednik ZZR France Cukjati, »(so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom. Njihova življenja mu niso veliko pomenila. Še 10 let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in križal: 'Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!'«

Sedanja vlada se ne čuti kot vlada vseh Slovencev

Po prepričanju Zbora za republiko vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, kaže svojo privrženost nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje. »Vse torej kaže, da se sedanja slovenska vlada ne čuti kot vlada vseh Slovencev,« je še poudaril predsednik Zbora France Cukjati.

V temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave

Najostrejši protest »zoper grob napad Vlade na pravico do človekovega dostojanstva« so izrazili tudi v stranki SDS. Po njihovem je vladna odločitev v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic in vladavini prava. »Nekdanja tajna politična policija je bila inštitucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Slovenije. Tako ustavno kot vrhovno sodišče sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko,« so zapisali v SDS.

Posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe

Sklep Golobove vlade tako v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe, obstaja namreč tisoče pričevanj o drastičnem Udbinem kršenju človekovih pravic in vladavine prava, medtem ko so iz časov, ko ji je načeloval pokojni Janez Zemljarič, na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.

Žalitev za Slovensko vojsko

»Zloraba vojaških časti za poveličevanja šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba,« so bili še ostri v SDS.

Igor Omerza: To je velik madež

Še nekaj odmevov z družbenih omrežij. Publicist Igor Omerza je zapisal: »Zemljarič je operativno deloval proti osamosvojitvi Slovenije. Zatiral je že samo idejo o tem. Njegova Udba te je poslala v zapor, če si samo pomislil na to v zasebnem dnevniku. Primer Franca Miklavčiča. Celo gestapo ni mogel zasebnega dnevnika uporabiti na sodišču.« In pa: »Huda zloraba slovenske vojske je dati vojaške časti aktivnemu in operativnemu nasprotniku samostojne Slovenije. To je velik madež. Tako bomo državo izgubili!«

»Boris Pahor, pogreb. Janez Zemljarič, pogreb z vojaškimi častmi.«

Publicist in predavatelj dr. Matevž Tomšič: »S to potezo se je Golobova vlada nedvoumno deklarirala za častilko bivšega komunističnega režima.« Televizijski voditelj Igor Pirkovič: »Ko je Zemljarič postal šef ljubljanskega SZDL, so Pučnika drugič zaprli.« Strokovnjak za komunikacijo in kolumnist Edvard Kadič: »Boris Pahor, pogreb. Janez Zemljarič, pogreb z vojaškimi častmi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh