Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zbor za republiko: Za kulturo (v Ljubljani) gre!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 11. 2022 / 13:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2022 / 13:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zbor za republiko: Za kulturo (v Ljubljani) gre!

Zbor za republiko: Za kulturo (v Ljubljani) gre!
ZZR poziva vse meščane, naj pred županovo komercializacijo zaščitijo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo. FOTO: Tatjana Splichal
Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami – danes se zaključuje predčasno glasovanje – so se oglasili tudi v civilnodružbenem gibanju Zbor za republiko in opozorili, da se Zoran Janković, ki se poteguje za že 5. zaporedni županski mandat v Ljubljani, v zgodovino mesta ne bo vpisal le po trajanju svoje oblasti, temveč zlasti po popolni odsotnosti osebne morale, politične higiene, osebne in splošne kulture.

Svoje besede v javni izjavi so v Zboru za republiko podkrepili z argumenti: po njihovem z nepokopom ižanskih Romov Zoran Janković izstopa po doslej nepoznanem rasizmu, z zlorabo pokopališč prezira svetost življenja in s političnimi nastopi razpihuje nestrpnost in sovraštvo. »Z urejanjem mestnega prometa onemogoča starejšim dostop do trgovskih in gostinskih lokalov, do tržnice in cerkva. Zdravstvena oskrba meščanov pa je tik pred zlomom,« so zapisali v ZZR.

Razgradnja kulturne podobe Ljubljane

Toda, kot nadaljujejo, dokler vse to ne moti Ljubljančanov, ne morejo protestirati; dolžni pa so se oglasiti, ko župan začenja razgrajevati kulturno podobo Ljubljane kot slovenskega glavnega mesta. »Ljubljana je evropsko pomembno vozlišče na poti iz zahodne Evrope na Bližnji vzhod in iz Panonske nižine na evropski jugozahod. Strokovnjaki in tuji turisti se čudijo odsotnosti vsakega globalnega dolgoročnega razmisleka in ureditve železniškega in cestnega prometa. Tudi zato postaja letališče Brnik petorazredno in se ga mnogi izogibajo,« so neposredni v ZZR.

Kulturno središče postaja duhovno smetišče

In če Janković po njihovem še kaže posluh za predloge prof. Janeza Koželja za zunanjo podobo mestnega središča, pa spreminja kulturno središče Slovenije v duhovno smetišče, ki ga ne morejo prikriti plehke kričeče balkanalije na Kongresnem trgu. »Samo barbari so gradili novo kulturo na podlagi uničevanja stare,« poudarjajo v ZZR in Zoranu Jankoviću očitajo odgovornost za trajno ogrožanje temeljev uršulinske cerkve, za neizgradnjo NUK-II, za propadanje Plečnikove dediščine, za onemogočanje delovanja Zgodovinskega arhiva Ljubljane, za spodkopavanje možnosti kulturnega delovanja in uveljavljanja mladih …

Zaščita pred županovo komercializacijo

»Z gradnjo podzemne garaže na tržnici ne onečašča samo za Slovence svetega kulturnega prostora, kjer je stal nekdanji ljubljanski licej, ki ga je poleg številnih najvidnejših Slovencev obiskoval tudi France Prešeren, ampak tudi kaže zavržen barbarski odnos do tamkajšnjega nekdanjega pokopališča, ohranjenih grobnic naših slavnih prednikov in ostankov stare meščanske arhitekture ter obrambnih naprav,« so še opozorili v Zboru za republiko in pozvali vse meščane in slovenske državljane, naj pred županovo komercializacijo Ljubljane zaščitijo njeno največjo žrtev: slovensko kulturo v najširšem pomenu besede.

Nalaganje
Nazaj na vrh