Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodba o Mladinski knjigi

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 18. 12. 2019 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2019 / 12:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zgodba o Mladinski knjigi

Založba Mladinska knjiga je bila več desetletij največja slovenska knjižna založba. Zdaj je njen nekdanji direktor o njej napisal knjigo.
Založba Mladinska knjiga je bila več desetletij največja slovenska knjižna založba. Zdaj je njen nekdanji direktor o njej napisal knjigo.

Milan Matos je svoj 60. rojstni dan praznoval skoraj sočasno s 60. obletnico založbe Mladinska knjiga. To je bilo leta 2005. Na vprašanje, ali bo nekoč napisal knjigo, zgodbo o uspehu hiše dobrih zgodb, je dolgoletni glavni direktor, predsednik uprave, srce in glava največje slovenske založniškoknjigotrške hiše, odgovoril, da bo morda res kdaj napisal knjigo, vendar je zgodba o Mladinski knjigi nadaljevanka z mnogimi nadaljevanji, ki se nenehno pišejo naprej.

Zgodba o velikih zgodbah in divjem lastninjenju

Na poti, ki jo je v 38 letih prehodil z založbo, se je nabralo veliko zgodb, velikih zgodb o ljudeh in o knjigah, o ljudeh, ki so živeli za knjigo ter od knjige. Ljudeh, ki so delali in ustvarjali v Mladinski knjigi, in eden izmed njih je bil tudi sam.

Njegova zgodba je domala vse njegovo poklicno življenje povezana z Mladinsko knjigo, zato se njegova knjiga Hiša velikih zgodb (založba Učila) v devetih poglavjih bere kot biografija obeh. Pomembnejše teme, o katerih govori, so ustanovitev knjižnega kluba Svet knjige, začetek programa Reader’s Digest kot ene najuspešnejših praks direktnega marketinga v našem prostoru, začetki računalniškega zbiranja in obdelave podatkov ter nenazadnje lastninjenje Mladinske knjige.


Milan Matos

Prav to slednje je mala kriminalka, ki lepo opisuje tranzicijsko obdobje lastninjenja po letu 1990 na Slovenskem. Hkrati ta opis lastninjenja lepo pokaže, kako so nekateri v zadnjih desetih lažno prikazovali kot krivca za težave pri lastninjenju grešnega kozla, ki naj bi živel v Mariboru.

Milan Matos

Milan Matos je bil leta 1999 odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije za zasluge pri razvoju slovenskega založništva ob petindvajsetletnici delovanja knjižnega kluba Svet knjige.

Leta 2004 je prejel Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo na področju založništva, leta 2014 pa priznanje Združenja Manager za življenjsko delo na področju menedžmenta.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh