Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodbe, ki učijo in domišljijo budijo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 02. 04. 2019 / 08:45
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2019 / 09:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zgodbe, ki učijo in domišljijo budijo

Zgodbe, ki učijo in domišljijo budijo

Na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, 2. aprila, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke.

Na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, 2. aprila, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke. Ob tem vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico. Letos je bila na vrsti litovska sekcija IBBY, ki jo je naslovila Knjige nam pomagajo, da ne hitimo. V slovenščino jo je prevedel Klemen Pisk.



» Ko listaš po knjigi in se mirno zatopiš v njeno vsebino, te na lepem ni več strah, da bi vse neopaženo zdrvelo mimo tebe. Tedaj spoznaš, da se ti ni treba brezglavo mučiti z nepomembnimi opravili. V knjigi vse poteka tiho in po natančnem redu,« je zapisal v poslanici litovski otroški pisatelj in ilustrator Kęstutis Kasparavičius, ki je ustvaril tudi plakat.

»Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovanja, knjige nas vabijo, pravzaprav nas kar silijo, da sedemo. Najpogosteje jih namreč beremo sede, in sicer tako, da jih položimo na mizo ali na kolena, mar ne?«

Nekaj posebnega je, ko otrok pride k tebi, ti prinese knjigo in te prosi, da mu jo prebereš. Z njim v naročju, kupom radovednih oči in vprašanj, dobijo pravljice razsežnost, ki jim jo lahko da le otroški pogled na svet.

Ti si pravi čudež!

Vrsto knjižic za otroke vsako leto izdamo tudi v Založbi Družina. Podarite jo lahko že ob rojstvu in z njo poveste otroku, da je njegovo življenje čudež, da je enkraten, sprejet in ljubljen.

Učimo se molitvic in lepih besed

S knjigo se otrok lahko uči molitvic, zbranih v zbirki Bin, ban – moliti znam in lepih besed, kot so prosim, oprosti, hvala in lahko noč, kot se jih nauči v pravem trenutku izreči medvedek Benjamin.



Svetopisemske zgodbe za otroke, tudi najmlajše

Tudi svetopisemske zgodbe lahko otrok posluša in pozneje prebira tudi sam v knjigah, primernih zanj. Najmlajši lahko raziskujejo svet v Svetopisemskem atlasu, večjim lahko pomaga Mali volk ali šolarji, pa se potopijo v čudoviti svet ilustracij in zgodb v Svetem pismu za otroke ali Super Svetem pismu v treh delih.

Poučne in zabavne, nikoli dolgočasne

Tudi druge zgodbe so lahko poučne in zabavne, prav tako pa budijo otroško domišljijo.

Tinka na kvadrat postane detektivka in s prijateljico Nežo in psičkom Risom radovedno raziskuje, kaj se skriva v njeni okolici, Matic in Meta pa učita, kako ravnati, da bo naš planet ostal čist in lep. Polonca, mala in velika skupaj z otrokom spoznava, kako je nositi očala, pisati z levo roko, pojesti zdravo, a smrdljivo porovo juho in cvetačo z drobtinami in tudi, kako je, če se družini pridruži sestrica. Skratka dogodivščine, s katerimi se sreča veliko otrok.

Kako premagati razne omejitve, se boriti in zmagati, pokaže roman Shotaro, ki ga bodo v roke z veseljem vzeli osnovnošolci v višjih razredih. Shotaro je bil pameten in trmast invadil, ki želi postati samuraj. Preizkušnje ga vodijo skozi nepredvidljivo življenje. Tudi ko se zdi, da je vse izgubljeno, Shotaro pogumno in odločno dokaže, da za dobrega bojevnika ni pomembno, da ima popolno telo, temveč nekaj drugega.

Domišljijo in čudenje bosta prav gotovo zbujali knjigi iz zbirke Čarobno drevo, v katerih se Filipu, Kukiju, Tošu in njihovim staršem ter sosedi Melaniji dogajajo neverjetni zapleti, ki se bo končajo s čarobnimi razpleti. Otroka odpelje iz realnega v fantazijski svet, kjer je mogoče marsikaj.

Čudenje nad svetom pa ni mogoče le v fantaziji, temveč tudi v realnosti. Tega se lahko naučimo že v 30 sekundah. Kaj vse zmore naše telo, še posebej naši možgani, kaj se skriva v oceanih, kako magična je lahko matematika, zakaj danes sije sonce, včeraj pa je grmelo in deževalo kot iz škafa, ali je vesolje res neskončno, kaj vse nam je dognala znanost in kaj so izumili izumitelji, kako skrivnostna je naša Zemlja in kdo so bili dinozavri, ki so jo nekoč naseljevali .. Vse to in še več odkrivajo knjige v zbirki V 30 sekundah.

Ob koncu se znova vrnimo k poslanici ob mednarodnem dnevu knjige. Otroški pisatelj in ilustrator Kęstutis Kasparavičius namreč pravi, da »knjigi na tvojih kolenih gotovo ni dolgčas. Tisti, ki bere, naj bo otrok ali odrasel, je vendar že sam po sebi mnogo zanimivejši od tistega, ki se knjigo boji prijeti v roke in ki kar naprej hiti, saj nima časa, da bi se usedel in se razgledal okoli sebe.«

Torej vzemi knjigo v roke, ne glede na to, ali si otrok ali odrasel.

Še več otroških in drugih knjig je predstavljenih pod zavihkom Knjige.

Kupi v trgovini

Novo
365 dni z Božjo besedo
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh