Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zgodi se!«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 22. 03. 2021 / 15:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2021 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Zgodi se!«

»Zgodi se!«

Praznik Gospodovega oznanjenja obhajamo devet mesecev pred božičem.

Skrivnosti tega praznika je v Sloveniji posvečenjih več cerkva, med drugim tudi frančiškanska cerkev Marijinega oznanjena v Ljubljani. FOTO: Ivo Žajdela.


Gospodovo oznanjenje je tako Marijin kot Gospodov praznik. Če govorimo o skrivnosti učlovečenja Božjega Sina, ne moremo mimo Marije, tiste žene, ki je s svojim življenjem in delovanjem odločilno vplivala na potek zgodovine.

Praznik, ki ima več imen

Tekom zgodovine se je za današnji praznik uporabljalo več imen. Tako so ga ponekod imenovali Oznanjenje učlovečenja preblaženi Devici Mariji, Oznanjenje Gospoda, Začetek odrešenja, Spočetje Kristusa, Marijino deviško Božje materinstvo

Današnje poimenovanje praznika Gospodovo oznanjenje je morda nekoliko zavajajoče, saj gre za angelovo oznanjenje Mariji, zato bi bilo bolj ustrezno poimenovanje Marijino oznanjenje (tako se imenuje frančiškanska cerkev v Ljubljani) ali Oznanjenje Mariji.

Praznik je postavljen na 25. marec, za kar obstaja več razlag. Ena je gotovo ta, da je od tega dneva natanko devet mesecev do božiča. Druga pa je, da je ta dan nekoč veljal za začetek pomladanskega obdobja ter simbolično za dan stvarjenja sveta in ravno zato tudi za dan Jezusovega spočetja.

Odgovor, ki je kratek in preprost

Na ta dan pri sveti maši prisluhnemo odlomku iz Lukovega evangelija (Lk 1,26-38), iz katerega gotovo najbolj izstopajo besede: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!«


Fra Angelico, Marijino oznanjenje. FOTO: Arhiv Družine.

»Marijin odgovor je kratek in preprost. Vendar vsebuje neskončne globine in je izraz vse Marijine veličine, vse Marijine jasne in brezpogojne odprtosti za Boga in za njegovo odrešitveno delovanje. Obenem je ta odgovor začetek tistega, kar je vodilo do dogodka, ki stoji v središču vse odrešitvene in sploh vse svetovne zgodovine – do smrti in poveličanega vstajenja novega Adama, začetnika novega, ob koncu časov skupaj s človeštvom poveličanega stvarstva,« je zapisano v knjigi Leto svetnikov.

Molitev angelovega češčenja

V ljudski pobožnosti sta se skrivnost in sporočilo tega praznika zelo uveljavila, predvsem z vsakdanjo trikratno molitvijo angelovega češčenja – navado, ki je žal že skorajda zamrla.

Tudi krščanska umetnost in poezija sta vedno znova upodabljali prizor angelovega oznanjenja Mariji, o čemer nam pričajo mnoge umetnine iz različnih obdobij zgodovine.


Preberite še:
- Pokaži mi Boga!
- »Čisto srce, o Bog, mi ustvari!«
- Človek je človek, če moli

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh